Alfréd
-3 °C
3 °C

Fúróval akart vallatni egy foglyot a CIA

2009.08.23. 17:13 Módosítva: 2009-08-23 17:24:30
Fegyverrel és fúróval akart szóra bírni egy terrorizmussal gyanúsított személyt évekkel ezelőtt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) - derült ki abból a jövő héten nyilvánosságra hozandó, éveken át titokban tartott jelentésből, amelyről a The Washington Post a hét végén számolt be.

A CIA vallató tisztjei 2002-ben többször is pisztollyal hadonászva igyekeztek megoldani az egyik makacsul hallgató fogoly nyelvét, legalább egy alkalommal pedig fúrógéppel akarták vallomásra kényszeríteni. Abd al-Rahim al-Nasiri, az al-Kaida terrorszervezet egykori Perzsa-öbölbeli vezetője a Cole hadihajó ellen 2000-ben elkövetett merénylet kitervelésével gyanúsították.

A CIA ellentmondásos eszközökkel folytatott egykori vallatásairól készült belső vizsgálati jelentés hétfőn kerül napvilágra.

A jelentésben egyebek mellett az olvasható, hogy a vallató tiszt egy alkalommal elektromos fúrót közelített a gyanúsított testéhez, ki- és bekapcsolva a készüléket. Egyszer lövést adtak le a szomszédos szobában, hogy al-Nasiri azt higgye, kivégezték az egyik foglyot.

Az amerikai törvények szerint a rabok halállal való fenyegetése kínzásnak minősül és tilos.

A CIA-jelentésről előzetesen hírt adó, névtelenséget kérő bennfentesek szerint a durva vallatási technikák nem jártak eredménnyel, a rabokból nem sikerült kihúzni használható információt. Az ügyben 2004-ben folytattak belső vizsgálatot, de a jelentést - amelynek nyilvánosságra hozatala érdekében több polgárjogi szervezet harcolt - mind ez idáig titokban tartották.

A The Washington Post értesülése szerint a pisztollyal fenyegető vallató tisztet a CIA-n belül megfegyelmezték, a Bush-kormány azonban nem emelt vádat ellene. Az előzetes információkból nem derült ki, hogy hány tiszt érintett az ügyben. A durva vallatások idején érvényes szabályok mindenesetre engedélyezték, hogy kiemelt foglyok esetében alvásmegvonást és a vízbe fulladás érzetét keltő vallatási módszert alkalmazzanak.