Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Éberségre intik a pekingi taxisokat

2009.08.24. 09:24 Módosítva: 2009-08-24 09:31:07
A tavalyi pekingi olimpiai játékok idején alkalmazott biztonsági intézkedéseket vezettek be a kínai fővárosban öt héttel a népköztársaság megalapításának hatvanadik évfordulója előtt.

Hétezerrel több terrorelhárítót és rendőrt vezényeltek az utcákra, több ezer fős biztonsági erő felügyeli Peking stratégiai jelentőséggel bíró hídjait, illetve közútjait és vasútvonalait.

A tavaly nyári olimpia idejéhez hasonlóan a hétvége óta ismét több száz ponton lezárták az utakat, és igazoltatják az autósokat. Szigorították a biztonsági intézkedéseket a metróhálózatban és a Tienanmen téren is.

A hatóságok arra kérik a taxisokat, hogy jelentsék a gyanús utasokat, a benzinkutakat pedig felszólították, hogy fokozott körültekintéssel árusítsanak kannás üzemanyagot. Ezenfelül 800 ezer önkéntest is mozgósítanak a gyanús idegenek kiszűrése érdekében.

A China Daily című angol nyelvű kínai lap jelentése szerint kínai szakértők úgy vélik, hogy az október 1-jei nemzeti ünnepet "elsősorban belső, nem pedig külső" veszély fenyegeti.