Ervin
14 °C
21 °C

Szövetségre léptek az iraki siíta pártok

MTI/AFP
2009.08.24. 14:45 Módosítva: 2009-08-24 16:43:43
A hétfőn megalakult Iraki Nemzeti Szövetségből kihagyták a jelenlegi miniszterelnök, Núri al-Maliki Iszlám Dava Pártját. Al-Maliki pártja a belépésért cserébe nagyobb befolyást akar, ha azonban nem lesz tagja a tömörülésnek, akkor azt valószínüleg az Irán által támogatott Reda Dzsavad Taki párja, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsa (SCIRI) fogja vezetni, mely az iráni befolyás megerősödését eredményezheti Irakban.

Szövetségre léptek Irak nagyobb síita pártjai, megalapítva az Iraki Nemzeti Szövetséget (INA), ám a jelenlegi miniszterelnök pátját kihagyták. A szövetséghez tartozik a legnagyobb iraki síita párt, az iráni támogatást élvező Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsa (SCIRI), és Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok tömörülése, illetve több szunnita és világi független képviselő is, jelentette be Reda Dzsavad Taki.

Ám, mondta a síita parlamenti képviselő, a szövetség vezetése körüli nézeteltérések miatt a jelenlegi miniszterelnök, Núri al-Máliki által vezetett Iszlám Dava Párt nem került bele a pártligába. De, hangsúlyozta Ibrahim al-Dzsaafari előző miniszterelnök, a szövetség kapui nyitva állnak azok előtt, akik valamilyen oknál fogva kimaradtak.

Az Iszlám Dava Párt azonban a belépéséért cserébe nagyobb befolyást akar a szervezetben, és kifogásolja, hogy a szövetség túlságosan síita jellegűre sikerült, több szunnita és kurd résztvevő kellenne. (Tény, a hétfői sajtótájékoztatón a szunnita közösségnek csak alig néhány ismert képviselője volt jelen, kurd politikusok pedig egyáltalán nincsenek a szövetségben.)

Ali al-Muszavi, al-Maliki tanácsadója közölte, hogy a miniszterelnök egy valódi szövetséget akar, ami annak összetételében és programjában is megnyilvánul, a nézeteltérések viszont továbbra is fennállnak. Egy, a neve elhallgatását kérő képviselő pedig elmondta, hogy al-Maliki vasárnap késő este találkozott az INA képviselőivel, a találkozó azonban eredménytelenül zárult.

Ha a jelenlegi miniszterelnök pártja, az Iszlám Dava Párt kimarad a szövetségből, azt valószínűleg a SCIRI vezeti, ez pedig jelentősen megerősítheti Irán befolyását az amerikai katonák tervezett 2011-es kivonulása után. Ráadásul a szövetség jelenlegi formájában, egy, a vallás által megosztott országban, komoly veszélyt is jelenhet, mert ugyan felrázhatja a síitákat, de a szunnitákat elidgenítheti.

Mindenestre a frissen megalakult koalíció fogja felváltani az Egyesül Iraki Szövetséget (UIA), mely a 2005 decemberében megtartott parlamenti választásokon többséget szerzett. A választások után azonban elkezdődött az UIA hanyatlása, két nagyobb frakció hátrált ki a szövetségből, melyek közül az egyik Muktada asz-Szadr mozgalma volt, és rivalizálás kezdődött a SCIRI javára sikereket elérő Dava Párt és a SCIRI között.