Vilhelmina
10 °C
21 °C

Nyomoznak a titkos CIA kihallgatások miatt

2009.08.25. 10:09
Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter előzetes vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy törvényeket sértettek-e a bizonyos őrizetesek kihallgatásakor tengerentúli helyszíneken az amerikai hírszerzés vallatói.

Különleges ügyészt nevezett ki hétfőn Eric Holder, amerikai igazságügyi miniszter, annak kiderítésére, hogy szövetségi törvényt sértett-e a CIA a terrorizmussal gyanúsított emberek titkos kihallgatásakor. Egy, a bejelentéssel egy időben nyilvánosságra hozott 2004-es jelentésből közben kiderült, hogy az amerikai hírszerzés vallatói többek között a gyanúsítottak családtagjainak megölésével, és megerőszakolásával fenyegetőztek, valamint fúrógéppel ijesztgetve próbáltak belőlük információkat kihúzni.

A vizsgálat elvégzésével John Durham szövetségi ügyészt bízták meg, aki már nyomozott a CIA kihallgatások ügyében. Tavaly őt bízták meg annak a nyomozásnak a vezetésével, amely a kihallgatásokról készült videofelvételek megsemmisítésével foglalkozott.

A 2004-ben készült jelentés szerint "engedély nélküli, rögtönzött, embertelen és nem feljegyzett kihallgatási technikákat alkalmaztak" a CIA vallatói. A jelentés nyilvánosságra hozatalát egy szövetségi bíró rendelte el.

A több mint százoldalas jelentésben többek között olyan állítások szerepelnek, hogy a kihallgatók azzal fenyegettek egy terrorizmussal gyanúsított férfit, hogy a szeme előtt fogják megerőszakolni az anyját, ha nem beszél, míg egy másikkal közölték: megölik gyerekeit, "ha bármi történik az Egyesült Államokban".