Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Lemondott a moldovai kormány

2009.08.26. 16:42 Módosítva: 2009.08.26. 17:19
Egyáltalán nem biztos, hogy a Greceanii-kabinet távozása véget vet a hónapok óta húzódó belpolitikai válságnak. Államfőt kellene választani, ehhez kétharmados többség kell.

Lemondott a moldovai kormány, jelentette be Zinaida Greceanii miniszterelnök.

A kormány távozásának az az oka, hogy lejárt a mandátuma, ugyanis a neki bizalmat szavazó parlamentet feloszlatták, és azóta már meg is választották az új törvényhozást.

Moldovában április 5-én tartottak parlamenti választást. Az ennek nyomán megalakult, ismét kommunista többségű parlament június 10-én szavazott bizalmat a régi-új miniszterelnök, Greceanii vezette kormánynak. Öt nappal később az államfő feloszlatta a parlamentet, és július 29-én előre hozott választást tartottak. A parlamenti többséget ezúttal megszerző négy volt ellenzéki párt augusztus 8-án megállapodott a koalíciós kormányzásról, és Európai Integrációért elnevezéssel létrehozta szövetségét.

Greceanii az új parlament alakuló ülésén pénteken nyújtja be hivatalosan lemondását, de ügyvezetőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig.

Kétharmados többségre van szükség

Nem biztos, hogy a tavasszal kialakult belpolitikai válságot sikerül megoldani az új parlamentben. A 110 tagú törvényhozásnak előbb meg kell választania a köztársaság új elnökét, aki aztán kormányfőt jelölhet. Az államfő megválasztásához kétharmados többségre, azaz 61 szavazatra van szükség, de egyik politikai erőnek sincs meg ehhez a kellő támogatottsága.

A Moldovai Liberális Demokrata Párt, a Liberális Párt, a Demokrata Párt és a Mi Moldovánk pártszövetség alkotta koalíciónak 53, a Vladimir Voronin leköszönő államfő vezette kommunistáknak pedig 48 mandátumuk van. Ha a kormányzásra készülő pártoknak és a kommunistáknak nem sikerül megállapodásra jutniuk, a második elnökválasztási kísérlet kudarca után Voroninnak ismét fel kell oszlatnia a parlamentet, de az újabb előre hozott választást már csak a jövő évre írhatja ki.