Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Moszkvát aggasztják Phenjan rakétakísérletei

2009.08.26. 12:50
Oroszország korszerű légvédelmi rakétákat telepített az ország távol-keleti térségébe, mivel aggasztják Phenjan rakétakísérletei, jelentette be az orosz vezérkari főnök szerdán.

Sz-400-as típusú rakétákat telepítettünk az észak-koreai határ közelébe, közölte Nyikolaj Makarov a mongol fővárosban, ahol Dmitrij Medvegyev orosz elnök kíséretében hivatalos látogatáson tartózkodik.

A légvédelmi rakéták távol-keleti telepítését azzal indokolta a vezérkari főnök, hogy Oroszországot aggasztják Phenjan rakétakísérletei. Az orosz tábornok arról is beszélt, hogy Oroszország és az Egyesült Államok a rakétaindításokkal kapcsolatos balesetek és félreértések elhárítása érdekében közös ellenőrzőközpontot létesítene, amely figyelemmel kísérné a rakétakísérleteket. A központ helyszínéről még folynak a tárgyalások, lehetőségként Moszkva is napirenden van.

Oroszország és Mongólia megállapodásokat írt alá a két ország közötti "stratégiai partnerség elősegítéséről", vasúti fejlesztésekről, illetve az uránbányászatról.

Medvegyev abból az alkalomból utazott Mongóliába kedden kétnapos látogatásra, hogy a szovjet-mongol csapatok éppen 70 éve, 1939-ben arattak győzelmet a Halhín-gol folyónál a japán hadsereg felett. Az orosz elnök megbeszélést folytatott a mongol államfővel, a kormányfővel és a parlament elnökével.

Az orosz-mongol katonai együttműködés háttérbe szorult az utóbbi két évtizedben, ám tavaly óta a két ország ismét tart közös gyakorlatokat. Megállapodás született a védelmi minisztériumok között arról, hogy Oroszország segíti a mongol biztonsági erők felkészülését nemzetközi békemissziókban való részvételre.