Béla
12 °C
27 °C

Sztálin tanít az orosz metróban

MTI/Index
2009.08.27. 18:46 Módosítva: 2009-08-27 20:01:50
Sztálin rehabilitálásának vélik orosz liberálisok, hogy a frissen restaurált Kurszkaja metróállomáson a nagy vezért dicsőítő himnuszrészlet virít. Az állomás restaurálói szerint viszont pontosan olyannak kell mindennek lennie, mint amikor átadták azt. Az egyetlen bökkenő ezzel az érvvel, hogy Sztálin szobrát mégsem tették vissza eredeti helyére. Moszkva azzal vádolja a Nyugatot, hogy alábecsüli a Szovjetunió világháborúban játszott szerepét – mindeközben a „népek atyjának” népszerűsége töretlenül növekszik, és Putyin is szereti.

Kedd óta látható a Moszkva központjában található a felújított Kurszkaja állomás monumentális oszlopsora, és felette a súlyos vitát kirobbantó jelmondat: „Sztálin tanított bennünket a nép iránti hűségre, ő ihlet munkára és nagy tettekre”. Az idézet a szovjet himnuszból származik, pontosabban a szovjet himnusz első változatából, ugyanis a himnusz 1977-es sztálintalanított változatában ez a két sor már nem szerepel. Helyette a szovjet himnusz két másik sorát égették arany betűkkel a márványba: „Vészfelhőkön át a szabadság felívelt, utunkat Lenin megmutatta nekünk”.

frissen restaurált Kurszkaja metróállomás
frissen restaurált Kurszkaja metróállomás

A Nagy Honvédő Háborút sem kéne átírni

A Kurszkaja állomás több mint egy évig tartó restaurálásának célja az állomás eredeti, 1950-es kinézetének visszaállítása volt, a szobrokkal, lámpákkal és egyéb tartozékokkal együtt. A metróállomás átadásakor Dimitrij Gajev, a moszkvai metró igazgatója annak örült, hogy sikerült pontosan olyanra alakítani a tereket, mint amilyennek elődeik láthatták azokat. Szerinte szó sincs a volt vezető dicsőítéséről, csupán az állomás eredeti formáját állították helyre, „azt az előcsarnokot, amelyet a mai utasok szülei és nagyszülei használtak az ötvenes években.” Ugyanakkor Sztálin népre tekintő szobrát úgy döntöttek, nem állítják vissza eredeti helyére.

Lev Lavrenov, a moszkvai emlékművédelmi bizottság feje a Vremja Novosztyejnek a felirat kapcsán azt nyilatkozva, hogy az állomást „eredeti állapotára kellett visszaállítani”, majd arra hivatkozott, hogy a múltat meg kell őrizni, különben átírják, „ahogyan jelenleg a Nagy Honvédő Háborúval is teszik”.

A németek sem citálják Hitlert

Az orosz liberális körök azonban másként látják a helyzetet. Ők már ezelőtt is ambivalensnek tartották a jelenlegi hatalom magatartását a „népek atyjával” szemben, és most komolyan úgy érzik, a hatalom rehabilitálni akarja Sztálin emlékét, hogy ezzel is igazolja saját tekintélyuralmi törekvéseit.

Szergej Mitrohin, az ellenzéki Jabloko párt egyik vezetője egyenesen botrányosnak tartja a feliratot. Véleménye szerint „az állami propaganda pozitív képet rajzol Sztálinról a tankönyvekben, kísérletek történnek emlékműveinek újjáépítésére”. Alla Gerber, a Holokauszt Alapítvány elnöke pedig hangsúlyozta, hogy egyáltalán nincs a műemlékek ellen, sőt, de arra is felhívja a figyelmet, hogy nehezen elképzelhető például, hogy Németországban egy műemlék újjáépítése során újra kőbe véssék Hitler szavait.

Putyinnak bejön Sztálin

Ljudmila Alekszejeva egykori szovjet máskéntgondolkodó szerint a felirat restaurálóinak „kitűnő szimata van”. „Megérzik a felülről kibontakozó irányzatot. Vlagyimir Putyin kormányfő szimpatizál Sztálinnal, márpedig addig, amíg mindenki meg nem érti, hogy Sztálin a diktatúrát, a terrort, a népellenes hazugságot testesíti meg, nem válhatunk demokratikus jogállammá”. Alekszejeva kijelentette, hogy követelni fogják és el fogják érni „a gyalázatos felirat eltávolítását”.

Sztálin, aki 1922 és 1953 között volt a Szovjetunió teljhatalmú vezetője és a második világháború egyik győztes államférfija, milliók haláláért felelős. Azonban manapság Sztálin a nép elnyomójából egyre inkább a Szovjetunió felemelőjévé válik. Neve egyre gyakrabban tűnik fel az orosz politikai közbeszédben, népszerűsége pedig akkora, hogy egy tévés szavazáson az orosz történelem harmadik legnagyobb hősévé választották, az aranyérmes Lenin és az ezüstérmes Nagy Péter végezve ezzel.

Különös egybeesés mostani helyreállításával: e himnusz szerzője, Szergej Mihalkov költő, „a népek atyjának” nagy tisztelője éppen csütörtökön, 96 éves korában halt meg.