Bernadett
-2 °C
4 °C

Három tartományi parlamentbe is bekerülhetnek a német neonácik

2009.08.29. 15:06
A szélsőjobboldal elleni közös fellépésre buzdítottak a német politikai vezetők a vasárnapi német tartományi választások előestéjén. Felmérések szerint a neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) három tartományban is bekerülhet a parlamentbe.

A legfrissebb felmérések azt jövendölték, hogy a szászországi parlamentbe ismét bekerül a neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), amely öt évvel ezelőtt a tartományi választásokon a szavazatok 9,2 százalékát szerezte meg. Az előrejelzések szerint az NPD előretörhet Türingiában is, és esetleges parlamenti bejutása azt jelentené, hogy a szélsőjobboldali párt Szászország, illetve Mecklenburg-Elő-Pomeránia mellett immár a harmadik keleti tartomány törvényhozásában lenne jelen.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokraták kancellárjelöltje egy szombati nyilatkozatban arra figyelmeztetett, hogy mindent meg kell tenni a szélsőjobboldal erősödése ellen. Steinmeier szerint a szélsőjobboldalt leleplező politikai felvilágosítás önmagában nem elegendő, és más - mindenekelőtt figyelemfelkeltő - eszközökre is szükség van. A szociáldemokrata politikus ebből a célból különböző országos projekteket javasolt, hangoztatva, hogy azokat hosszú távon kell finanszírozni.

Steinmeier utalt arra is, hogy az NPD erősödése nem csupán a keleti tartományokra korlátozódó jelenség. Bejelentette, hogy a szeptember végi országos választások után az SPD újabb alkotmányos eljárást kezdeményez az idegenellenességet és az antiszemitizmust nyíltan zászlajára tűző szélsőjobboldali párt ellen.

A szélsőjobboldal ellen foglalt állást Wolfgang Schäuble belügyminiszter, a konzervatív CDU vezető politikusa is. Schäuble ugyanakkor megismételte: pártja az NPD betiltását nem támogatja, nézete szerint azzal ugyanis a párt egyfajta "mártírszerepbe" kerülne.

Az NPD elleni harcra szólított fel szombaton a Németországi Zsidók Központi Tanácsa. A testület felhívta a figyelmet: komoly a veszélye annak, hogy a szélsőjobboldal ismét képviselőket küldhet a szászországi parlamentbe. A tanács nyilatkozata szerint mindez erősítené az idegenellenességet, gyengítené a keleti tartományok gazdasági vonzerejét és - mint fogalmazott - megjutalmazná a fasisztákat a káosz és a gyűlölet politikájáért.

Szombati értesülések szerint az NPD mind Szászországban, mind Türingiában nagyszabású és több esetben illegális kampányt folytatott. Elsősorban Drezdában, de más szászországi városokban is a szélsőjobboldali párt annyi gyűlöletet szító plakátot helyezett el, hogy a hatóságok csak megfeszített munkával tudták azokat eltávolítani. Az NPD Szászországban csaknem 300 ezer, Türingiában pedig 150 ezer eurót fordított kampánycélokra, amelyek középpontjában a rasszista propaganda állt.