Emma
9 °C
26 °C

Sok halott és sebesült iraki merényletekben

2009.08.29. 13:01
Legalább tizenkét ember - köztük öt rendőr - meghalt, további negyven pedig megsebesült két robbantásos merényletben szombaton Irak északi részén.

A Bagdadtól 270 kilométerre északnyugatra fekvő as-Sarkat településen egy öngyilkos merénylő egy rendőri ellenőrző pont mellett hozott működésbe gépkocsiba rejtett pokolgépet. A detonáció öt rendőr és három polgári személy életét kioltotta, további tizenhét embert megsebesített.

TRDV571849

A Bagdadtól 420 kilométerre északnyugatra található Szindzsár város piacán négy civilt ölt meg egy pokolgép robbanása, huszonhárman megsebesültek.

Szindzsár lakosságának 70 százaléka a jazidi szekta tagja. A 280 ezer fősre becsült szekta kurd nyelven beszél, s három képviselőjük van a 275 fős iraki parlamentben.

A korábbi viszonylagos nyugalmat követően az elmúlt hetekben ismét fellángolt az erőszak az arab országban. Tíz nappal ezelőtt a bagdadi külügy- és pénzügyminisztérium mellett elkövetett robbantásos merényletekben mintegy százan meghaltak, hatszázan pedig megsebesültek.