Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Magyar területen találkozik Bajnai és Fico

2009.08.30. 18:54 Módosítva: 2009.08.30. 19:58
Magyar kollégájával tervezett találkozója után a szlovák miniszterelnök Révkomáromban is kész találkozni magyar politikusokkal – közölte Robert Fico vasárnap a szlovák televízióban. A külügyminiszterek közben megszervezték a miniszterelnökök találkozóját.

A pozsonyi tévé O 5 minut 12 (5 perc múlva 12) című politikai műsorában a kormányfő azt javasolta Révkomárom polgármesterének, Bastrnák Tibornak, hogy találjon méltó helyet a Cirill és Metód szobrának, és a miniszterelnök ebben az esetben a szobor lábánál hajlandó találkozni magyar politikusokkal, és akár I. István magyar király augusztus 21-én felavatott révkomáromi szobrát is felkeresi.

A két szláv hittérítő szobra nem kapott közterület-foglalási engedélyt Révkomáromban, ezért évek óta a szlovák nacionalista szervezet, a Matica Slovenská helyi székházának bejárata fölötti balkonon áll, mert ehhez nem kellett a város engedélye.

A műsorban Fico arról beszélt, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény miatt „példátlan politikai kampány folyik Szlovákia ellen, és abban részt vesz az összes magyar párt és médium”. A kormányfő szükségesnek látja, hogy majdani találkozójukon feltegye a kérdést magyar kollégájának, Bajnai Gordonnak: vajon azok a témák, amelyeket a magyarok oly lényegesnek tartanak a szlovák-magyar viszonyban, csakugyan olyan fontosak-e. Egyúttal úgy vélte, hogy Pozsony sem a nyelvtörvénnyel, sem a magyar államfő, Sólyom László meghiúsult révkomáromi látogatásával kapcsolatban nem tehet engedményeket.

Magyarországnak nemcsak a szlovákokkal, hanem a románokkal, szerbekkel és szlovénekkel is együttélési problémái vannak – hangoztatta a műsor vendégeként Jaroslav Paska, a Szlovák Nemzeti Párt európai parlamenti képviselője. Paska szerint Európát aggasztja, hogy a magyarok nem férnek el saját országuk területén. „Szlovákiának egyetlen szomszédjával sincsenek problémái, csak Magyarországgal, míg utóbbinak minden szomszédjával vannak, kivéve talán Ausztriát” – fogalmazott Paska.

Magyar helyszínen lesz a találkozó

Nem sokkal a tévéműsor után Balázs Péter külügyminiszter vasárnap a bledi stratégiai fórumon vasárnap megállapodott szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal a magyar-szlovák kormányfői találkozóról. A megbeszélésen felmerült az augusztus 21-i révkomáromi incidens és a szeptember 1-én hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény is. A találkozó biztosan magyar területen lesz, a helyszínről a Miniszterelnöki Hivatal dönt, az időpont még nem ismert. Mint Balázs az MTI-nek elmondta, a cél a konfliktusok tisztázása.

A miniszter szerint a tárgyalások légköre nem volt könnyű, de a bledi eszmecsere betöltötte a szerepét, és sikerült a miniszterelnököknek kezelhető napirendet és megoldási változatokat kidolgozni.