Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Kutyaviadal helyett hajléktalanviadallal szórakoznak

2009.08.30. 09:55 Módosítva: 2009-08-30 09:56:27
Fejszével széthasították a koponyáját, baseballütővel verték agyon – egyre több a hajléktalanok elleni brutális támadás Amerikában. A fedél nélküliek bántalmazását és megaláztatását megörökítő videók tízezrei kerülnek fel a világhálóra, és megjelent egy új divat is: droggal telenyomott hajléktalanokat ugrasztanak egymásnak.

Egyre gyakrabban kerülnek fel a világhálóra amerikai hajléktalanok megverését, megalázását megörökítő filmek. Így egyes amerikai törvényhozók szigorúbban büntetnék a szegényeket sújtó gyűlölet-bűntetteket. „A hajléktalanok olyan új kisebbségi csoportot alkotnak, amelyet szabad gyűlölni. Ha bármely más kisebbségi csoporttal esik meg az, ami velük történt, bojkott vagy tiltakozás lenne a válasz”, magyarázta Michael Stoops, a hajléktalanok ügyét védelmező országos szövetség (NCH) igazgatója.

2008-ban 106 támadás történt hajléktalanok ellen, 27-et megöltek. A legtöbb támadást 25 éves vagy annál fiatalabb, fehér férfiak hajtottak végre. Igaz, 2007-ben 160 esetben brutalizáltak hajléktalanokat, de egy évtizeddel korábban csak 60 esetben. Ráadásul általános vélemény, hogy sokkal több incidens történik, de zömüket ne jelentik be.

Az interneten közben divatba jöttek a „bumcsatákról”, azaz hajléktalan verésről vagy hajléktalanok verekedéséről készült felvételek, szerzőik azzal mentegetik ezeket a filmeket, hogy csak a szórakozás vagy a hecc kedvéért készítik őket. Az NCHszerint csak júliusban 86 ezer, hajléktalanokról készített megalázó videofelvételt (15 ezerrel többet mint tavaly) tettek fel a YouTube portálra.

A trend 2001-ben kezdődött. Ekkor jelentek meg a hajléktalanok verekedését bemutató videók, illetve olyan jelenetek, amelyekben ezeket az embereket arra szólították fel, hogy valahonnan a magasból ugorjanak rá egy szemétdombra. Azóta csaknem 7 millió ilyen videót adtak el DVD-n. „Egyesek azért mennek bele a dologba, mert alkoholisták, szellemileg zavartak, vagy nincs pénzük. Azt mondják nekik, hogy ha leugranak a magasból, vagy ha beleegyeznek abba, hogy egy bevásárlókocsiba ültessék és megtolják őket, kapnak 5 dollárt vagy egy karton sört”, magyarázta Stoops.

Egy washingtoni hajléktalan ezt a gyakorlatot a kutyaviadalokhoz hasonlította, szerinte a szervezők sok esetben drogdílerek. „Van kidobni való pénzük, így a fickót crackkel, heroinnal, fűvel vagy itallal fizetik ki, hogy harcoljon, aztán fogadásokat kötnek a csata kimenetelére”, vélekedett a fedél nélkül élő férfi.

Az Egyesült Államokban minden este 672 ezer ember alszik idegen fedél alatt, közölte az amerikai hajléktalanok országos szövetsége (NAEH). 2,5-3,5 millió főre becsülik azok számát, akik éventelegalább egyszer az utcán vagy hajléktalanszálláson alszanak. Washingtonban hivatalos adatok szerint csaknem 3000 hajléktalan él – bár az őket segítő szervezetek szerint valós számuk ennek legalább a duplája. Harmadrészük azt mondta, hogy már érte támadás.

Például a Watergate lakókomplexum közelében tavaly karácsonykor álmában meggyilkolták a 61 éves Yoshio Nakadát: fejszével hasították szét a koponyáját. A nyomravezetőnek 25 ezer dollárt ajánlott fel arendőrség. 2008 áprilisában egy tizenhat éves fiatalember alumínium baseballütővel agyonverte a 49 éves Brian Michael Myerst a Washington közelében lévő Glen Burnie helységben.

Egyes amerikai államok törvényekkel próbálják megfékezni a hajléktalanok elleni erőszak terjedését. District of Columbia, azaz Washington augusztus elején szavazott meg egy ilyen szabályozást, öt másik amerikai állam hasonló törvényeket készít elő. Maryland állam októberben szigorítani kívánja e bűncselekmények büntetését, az amerikai kongresszus elé is beterjesztettek hasonló törvénytervezetet.