Zsófia
17 °C
21 °C

Lemosta a kormánypártot a japán ellenzék

2009.08.30. 14:50
Eddig 296-helyet tudott magáénak a 480 fős japán parlamentben az ötvenes évek óta regnáló Liberális Demokrata Párt, ám a vasárnapi választások után valószínűleg csak 131 képviselője marad. Az ellenzéki demokrata párt viszont majdnem megháromszorozta parlamenti jelenlétét, és 315 képviselői helyet szerzett.

Várhatóan földcsuszamlásszerű győzelmet arat a japán parlamenti választásokon az ellenzéki Demokrata Párt (DPJ). Vasárnap, röviddel a szavazóhelyiségek zárását követően nyilvánosságra hozott exit poll jelentések szerint a DPJ a 480 képviselői helyből mintegy 315-öt szerzett, csaknem megháromszorozva eddigi mandátumai számát. Ezzel véget ér a Liberális Demokrata Párt (LDP) több mint fél évszázada tartó hatalma, amelyet csupán a 90-es években tudott rövid időre megszakítani az ellenzék. A japán választás hátteréről bővebben itt olvashat>>>

000T TRDel316836

A szavazók többek közt a gazdasági válság erélytelen kezelése miatt fordítottak hátat Aszo Taro kormányfőnek, akinek pártja az eddigi 296 helyett (az előrejelzések szerint) legfeljebb 131 mandátumra számíthat. Az LDP egy magas rangú vezetője röviddel a szavazóhelyiségek bezárása után beismerte pártja történelmi vereségét.

Az ellenzék vezérétől, Hatojama Jukiótól a vásárlóerő növelését és a politikára ránehezedő bürokratikus béklyók lazítását várják a szavazók, külpolitikai téren pedig nagyobb távolságot remélnekWashingtontól.