Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Szaúdi herceget próbált ölni az al-Kaida

2009.08.30. 12:11
A szaúdi biztonsági szolgálatok vezetőjének saját gépén szállították a biztonsági főnök elé merénylőjét. A jemeni fiatalember bűnbánó iszlamista harcosnak adta ki magát, hogy öngyilkos merényletet hajthasson végre a biztonsági szolgálatok vezetője ellen. Ám a királyi család tagja, kisebb sérülésekkel megúszta a támadást.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vállalta a felelősséget a szaúd-arábiai biztonsági szolgálatok vezetője elleni merényletkísérletért. A szaúdi királyi család tagja Mohammed bin Nadzsef herceg csak könnyebb sebesüléseket szenvedett a csütörtökön elkövetett öngyilkos merényletben.

Az al-Kaidának az Arab-félszigeten működő szervezete azt állítja, hogy a tettes Abdullah al-Asziri (egy 23 éves szaúdi állampolgár) Jemenből érkezett Szaúd-Arábiába. A hatóságok előtt eljátszotta, hogy bűnbánó iszlamista harcosként feladja magát. Minden ellenőrzést kijátszott, és a jemeni határról magának a kiszemelt célpontnak, a hercegnek a magángépén szállították Dzsiddába.

Az al-Kaida jemeni és szaúdi ága az idei év elején egyesült, hogy létrehozza az egész Arab-félszigetre kiterjedő hálózatot. Erőiket Jemenben vonták össze, miután a Nadzsef herceg vezetésével folyó terrorizmus elleni küzdelemben érzékeny veszteségeket szenvedtek Szaúd-Arábiában. Ahol a herceg februárban tette közzé a terrorizmussal gyanúsított 85 személy nevét tartalmazó listát, amelyen szerepel Asziri és fivére, Ibrahim is. Elemzők szerint sok gyanúsított Jemenben bujkál, köztük olyanok is, akik a kubai Guantánamón lévő amerikai fogolytáborból szabadultak, és tértek vissza Szaúd-Arábiába.

Azóta, hogy Szaúd-Arábiában 2003-ban könyörtelen hajtóvadászatot indítottak az al-Kaida tagjai ellen, a Nadzsef herceg elleni merénykísérlet volt az első olyan támadás, amely a királyi család egyiktagja ellen irányult, és amelyről a közvélemény tudomást szerzett. Nadzsef elévülhetetlen érdemeket szerzett a terroristák elleni küzdelemben.