Adalbert
15 °C
21 °C

Bajnai és Fico szeptember 10-én tárgyalnak

2009.09.01. 15:30 Módosítva: 2009.09.01. 15:58
Miután a szlovák külügyminiszter meglebegtette, a magyar kormányszóvivő hivatalosan is bejelentette a találkozó időpontját. Azt még nem tudják, vagy titkolják, pontosan hol lesz.

Szeptember 10-én délután találkozik egymással Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő.

A helyszínről csak annyit mondott, hogy a találkozó Magyarország területén, a magyar-szlovák határ közelében lesz.

A magyar miniszterelnök szerint a problémákról és az együttműködésről egyaránt beszélni kell az egyeztetésen. A nyelvtörvény ügye megkerülhetetlenül fontos, csakúgy, mint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése - közölte.

A szóvivő hangsúlyozta: a párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsék a két ország közötti feszültséget. Ezt azonban csak úgy lehet elérni, ha a szlovákiai magyarságot és más kisebbségeket sújtó nyelvtörvény visszásságai megszűnnek, valamint nem lehet szó nélkül hagyni a magyar köztársasági elnök jogellenes kitiltását sem - idézte a Bajnai Gordon szavait a kormányszóvivő.

Szollár Domokos tájékoztatása szerint a magyar kormányfő üdvözölte a szlovák kulturális miniszter hétfői bejelentését, mely szerint egyelőre nem büntetnék az államnyelvtörvény megszegőit. Bajnai Gordon úgy látja, a legjobb megoldás az lenne, ha a szeptember 1-jén életbe lépett törvény módosításainak alkalmazását teljes egészében felfüggesztenék, amíg a jogi, kétoldalú politikai és nemzetközi aggályokat nem sikerül orvosolni.

A magyar miniszterelnök üdvözölte a szlovák alkotmány napját, jókívánságait küldve a szlovák népnek a nemzeti ünnep alkalmából.

15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft