Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Várost még nem, egyetemet már elnevezhetnek a kazah elnökről

2009.09.04. 19:55
Nurszultan Nazarbajev óvatos lépéseket tett a személyi kultusz kiépítése felé vezető úton: egyelőre oktatási intézmények viselhetik a nevét.

"Nevezzenek el rólam egyetemet, iskolát, tudományos intézményt vagy akár tudományos alapítványt, de várost vagy utcát semmiképpen se" - mondta Nurszultan Nazarbajev, a Kazah Köztársaság elnöke, miután kazah tudósokkal tárgyalt.

A 69 éves politikus két évtizede vezeti a közép-ázsiai országot elsöprő támogatottsággal. Ám míg három éve elhunyt néhai türkmén kollégája, Saparmurat Niyazov elnök városokat és ipari objektumokat neveztetett el magáról, sőt a hónapok nevét is saját és családtagjai nevére keresztelte át, Nazarbajev mindeddig elzárkózott a személyi kultusz efféle szovjet érából örökölt megnyilvánulásai elől.

Pénteken azonban a kazah tudományos élet képviselői előtt bejelentette: megváltoztatta korábbi hozzáállását, legalábbis az oktatási és tudományos intézmények tekintetében.

"Ezeknél megengedem, legyen egy Nazarbajev nemzetközi egyetem, egy Nazarbajev iskola, egy Nazarbajev tudományos központ, egy Nazarbajev tudományos alapítvány" - közölte.

A találkozón szintén részt vevő Karim Maszimov kormányfő hozzátette: az elnök által fémjelzett intézményeknek természetesen az oktatás és a tudomány legkiválóbb fellegvárainak kell lenniük.