Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Ötvenezres tüntetés Berlinben az atomerőművek ellen

2009.09.05. 17:28
Több tízezren tüntettek Berlinben, hogy a kormány valósítsa meg korábbi döntését, mondjon le az atomenergia használatáról, és 2020-ig zárja be az ország atomerőműveit. Azt is követelték, hogy számolják fel a nukleáris hulladékot tároló telepeket.

Több mint 50 ezren tüntettek szombaton Berlinben az atomerőművek, illetve az atomenergia használata ellen.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb tiltakozó megmozdulására különböző környezetvédő szervezetek szólítottak fel, azt azonban támogatásáról biztosította a kormánykoalícióban részt vevő Német Szociáldemokrata Párt (SPD), továbbá az ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártja. Mind az SPD, mindkét ellenzéki párt több vezető politikusa ott volt a tüntető tömegben.

A tüntetők traktorokkal, vonaton, különbuszon érkeztek a német főváros központjába, ahol a megmozdulás zajlott. A résztvevők arra szólították fel a szeptember végi választások után hivatalba lépő új kormányt, hogy egy korábban elfogadott kormányzati megállapodásnak megfelelően Németország mondjon le az atomenergia használatáról és 2020-ig zárják be az ország atomerőműveit.

Ezt a kötelezettséget még a korábbi szociáldemokrata-zöld kormány vállalta, de a 2005 őszén hivatalba lépett, Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata kabinet is magáévá tette. A konzervatív CDU - és személy szerint Merkel kancellár - ugyanakkor az elmúlt hónapokban világossá tette, hogy ki akar hátrálni a szociáldemokratákkal kötött egyezségből és választási győzelme esetén - az új kormányzati ciklusban - az erőművekről, illetve az atomenergiáról nem akar lemondani.

A tüntetők követelték a nukleáris hulladékot tároló telepek felszámolását is, kiemelték az azokkal kapcsolatos biztonsági, illetve környezetvédelmi kockázatokat.

Egy, a Greenpeace környezetvédelmi szervezet megbízásából végzett, szombaton nyilvánosságra hozott felmérésből kitűnt, hogy a németek többsége az atomerőművek ellen van. A megkérdezettek 60 százaléka az erőművek bezárása mellett foglalt állást.

A többi párttal szemben a konzervatív CDU azt vallja, hogy az atomenergiáról Németország nem mondhat le. A párt és vezetője, Angela Merkel szerint az erőművek élettartamát ezért - a biztonságra ügyelve - meg kell hosszabbítani. Új erőművek építéséről azonban a kereszténydemokraták szerint sem lehet szó.