Nem filmezni akartak, hanem repülőgépeket robbantani

2009.09.07. 18:01 Módosítva: 2009.09.07. 18:50
Elítélték azt a három férfit Londonban, akik a vád szerint 2006-ban hét, a tengerentúlra tartó repülőgép felrobbantását tervezték. A per során mindhárman azzal védekeztek, hogy valójában csak egy dokumentumfilm robbantás-illusztrációjának felvételeihez forgattak.

Bűnösnek mondta ki egy londoni bíróság annak csoportnak a vezetőit, akik 2006 nyarán egyszerre több, Londonból Észak-Amerikába tartó repülőgépet szerettek volna felrobbantani. Abdulla Ahmed Alit, Aszád Szarvárt és Tanvír Husszeint hétfőn házi gyártású robbanószerrel megkísérelt tömeggyilkosság előkészületei és repülőgépek felrobbantására szőtt összeesküvés miatt mondták ki bűnösnek az esküdtek.

A per során a brit állampolgárságú muszlimok végig tagadtak. Azt állították, hogy – bár tényleg szerettek volna tiltakozni a brit külpolitika ellen –, valójában csak egy figyelemfelhívó dokumentumfilmet forgattak, Ez egy kisebb robbantást ábrázolt volna a brit parlament környékén, de senki nem halt volna meg benne.

Ebben a perben ez már a második esküdtszéki végzés: robbantásos merénylet kitervelésében már az egy éve született ítélet is bűnösnek találta a három vádlottat, a tavaly szeptemberi végzésben azonban még nem szerepelt, hogy a terroristák kifejezetten repülőgépek felrobbantására szövetkeztek volna.

Korlátozások világszerte

Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a világ számos repülőterén máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni.

A robbantásokat 2006 nyarára tervezték, a kiszemelt célpontok között a Londonból Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Washingtonba, Torontóba és Montrealba induló repülőjáratok voltak.

A terv leleplezését minden idők legnagyobb brit titkosszolgálati akciója előzte meg. Egybehangzó szakértői elemzések szerint a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletekéhez lehetett volna mérni az óceán felett tervezett repülőgéprobbantás-sorozat súlyosságát.  • Hírek
  • Személyi kölcsön