Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Elbukott a libanoni kormányalakítás

2009.09.09. 07:42
Nem fogadta el a libanoni államfő az augusztus végi választáson győztes Szaad Haríri kedden benyújtott kormánylistáját. Szulejman szakértői kormány alakítását javasolhatja Harírinek.

Három hónappal a parlamenti választás után kudarcba fulladt a kormányalakítási kísérlet Libanonban. Michel Szulejman államfő nem hagyta jóvá Szaad Haríri megbízott miniszterelnök által benyújtott kormánylistát. Indoklása szerint attól tartott, hogy az ország "beláthatatlan következményekkel járó politikai konfrontációba sodródna."

Haríri kedden nyújtotta be előzetes kormánylistáját az államfőnek. A végső simításokat a névsoron már a parlamenti ellenzékkel való megállapodás nélkül végezte el, amit bírált a Hezbollah síita ellenzéki szervezet. Az ellenzék előre értesítette Szulejmant, hogy nem vesz részt az egységkormányban, viszont kész a párbeszédre a bizalom és az egyetértés helyreállítása érdekében. Haríri ugyanakkor leszögezte, hogy nem hajlandó további engedményekre.

A júniusi parlamenti választáson a szaúdi és amerikai támogatást élvező szunnita Haríri és szövetségesei győztek. Az új, harmincfős kormányban 15 hely jutott volna a Nyugat-barát parlamenti többségnek, 10 a Szíria és Irán által támogatott Hezbollahnak és szövetségeseinek, öt miniszteri tárca vezetőjéről pedig az államfő dönthetett volna.

A libanoni média szerint a kialakult helyzetben Szulejman azt fogja javasolni Harírinek, hogy alakítson új kormányt, amely valószínűleg már szakértőkből fog állni.

Ezzel kapcsolatosan az Asz-Szafir című libanoni lap azt írta, hogy a libanoni kormányalakítási folyamat a térségbeli erők, elsősorban Szíria és Szaúd-Arábia szembenállásának túszává vált. A lap szerint Haríri "lavírozik, és közben az Egyesült Államokra tekint", míg az ellenzéki szövetség az iráni álláspontot veszi figyelembe.