Tekla
7 °C
19 °C

Civil halottak afganisztáni merényletekben

2009.09.12. 17:53 Módosítva: 2009.09.12. 17:59
Összesen húsz civil vesztette életét két pokolgépes robbanásban szombaton Afganisztán déli részén.

Uruzgán tartományban két autó összesen 14 utasa halt meg, amikor működésbe lépett mellettük az út mentén telepített - a tartományi rendőrfőnök szerint egyértelműen az afgán, illetve a külföldi csapatoknak szánt - robbanószerkezet.

Szintén út menti pokolgép robbanása oltotta ki másik hat civil életét Kandahár tartományban. A kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban négy járőröző rendőrt öltek meg a tálib lázadók, Kunar tartományban hat afgán biztonsági őrt. Ugyanebben az országrészben két amerikai katonával végzett egy út menti pokolgép - közölte egy amerikai katonai szóvivő.

Előzőleg északon, Kunduz tartományban hét rendőrt öltek meg tálib lázadók egy rendőrőrs elleni támadásban, áldozataik között van az egység parancsnoka is. Két rendőr túlélte az éjszakai támadást; a tartományi kormányzó szerint tartani lehet attól, hogy a tálibok magukkal hurcolták őket.

Az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok parancsnoka a múlt hónapban arról beszélt, hogy a tálibok már nemcsak hagyományos fellegváraikban - délen és keleten - hajtanak végre akciókat, hanem egyre inkább terjeszkednek észak és nyugat felé is. Az afganisztáni háború 2001-es kezdete óta soha nem tapasztalt mértékben uralta el az erőszak az országot az augusztus 20-i elnökválasztás előtt.

Az Egyesült Államok idén több tízezer katonával erősítette meg az országban állomásozó csapatait: jelenleg már több mint 100 ezer külföldi katona teljesít szolgálatot Afganisztánban, köztük 62 ezer amerikai.