Emma
5 °C
10 °C

Oszama bin Laden üzent az amerikaiaknak

2009.09.14. 06:42 Módosítva: 2009.09.14. 06:42
Az al-Kaida vezére szerint Washington túl szoros kapcsolatot ápol Izraellel. Nem derült ki, mikor készült a felvétel.

Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezérének újabb hangfelvétele jelent meg, közölte egy terrorveszélyt figyelő amerikai szervezet.

A washingtoni székhelyű Intel Center szerint az al-Kaida médiaszárnya, az asz-Szahab egy iszlamista honlapon olyan videofelvételt tett közzé, amelyen bin Laden fényképe látható, és meghallgatható rajta a terroristavezérnek "az amerikai néphez intézett nyilatkozata".

000T TRHkg2746265

Bin Laden a tízperces felvételen arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy kormányuk túl szoros viszonyt ápol Izraellel.

A hangfelvételt néhány nappal az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások nyolcadik évfordulója után tették közzé. A csaknem háromezer halálos áldozatot követelő merényletek elkövetőjeként az al-Kaida jelentkezett.

Bin Laden az elmúlt években rendszerint szeptemberben vagy októberben tett hasonló nyilatkozatokat - jegyezte meg az Intel.

A világ legkeresettebb terrorista vezére feltehetően Afganisztán és Pakisztán határa mentén, hegyvidéki területen bujkál.