Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Elmarad a belgrádi melegfelvonulás

2009.09.19. 13:24
Csütörtökön még több ezer rendőrt akart kivezényelni a szerb belügyminiszter a melegfelvonulás védelmére, de szombaton bejelentették, hogy nem érhet végül incidensek nélkül a menet. A szervezők ezért lefújták a rendezvényt.

Nem tartják meg vasárnap a Belgrádba tervezett melegfelvonulást, jelentette szombaton a szerb média az esemény szervezőire hivatkozva. Nyolc év után először rendeztek volna melegfelvonulást a szerb fővárosban, ahol 2001-ben a rendőrök nem tudták megakadályozni, hogy focihuligánok, szélsőjobboldali elemek, illetve bőrfejűek támadjanak rá a melegekre és leszbikusokra.

Szervezett támadásra készültek

Az idei melegfelvonulást azután törölték, hogy a szerb belügyminisztérium közölte a szervezőkkel, hogy a menet nem érhet véget incidensek nélkül. A szerb belügyminiszter csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy több ezer rendőrt fognak vezényelni a felvonulás védelmére, mert információik vannak arról, hogy szervezett támadás készül a parádé résztvevői ellen.

Mladen Obradovics, az Obraz (Becsület) nevű ultra-nacionalista csoport egyik vezetője korábban azt mondta az egyik szerb lapnak, hogy a szervezők lesznek a felelősek, ha bármilyen incidens történik a felvonulás idején. Egy másik szélsőjobbos csoport, a Szerb Nép Mozgalma 1389 pedig azt közölte, hogy egy "erőszakmentes szerb népi összejövetelt szerveznek" szombat estére azoknak, akiknek "természetes szexuális vonzalmaik vannak".