Terrortámadástól tart Amerika

2009.09.25. 20:53 Módosítva: 2009.09.25. 21:23
Ha az európaiak látnák amerikai szövetségeseik és segítőik által elkövetett tömeggyilkosságokat, akkor megértenék a 2004-es madridi és a 2005-ös londoni terrortámadásokat, mondta hangüzenetében Osama bin Laden, aki azt követelte Európától, szakítsa meg szövetségét az Egyesült Államokkal. Amerikai elemzők szerint a terroristavezér megsokasodott üzenetei azt jelzik: az Al-Kaida lecsapni készül.

Olyan nyelvezetet használt legutolsó üzenetében Oszama bin Laden, ami egy közelgő támadás jelzéseként értelmezhető, közölte a terrorizmust figyelő amerikai központ, az IntelCenter. Egy dzsihadista internetes oldalon pénteken jelent meg az al-Kaida vezérétől egy állóképes hangüzenet, amelyben felszólítja az európai országokat, hogy szakítsák meg szövetségi kapcsolatukat az Egyesült Államokkal, és vonják vissza erőiket Afganisztánból.

"Egy okos ember nem vesztegeti el pénzét és fiai életét egy washingtoni bűnbanda miatt, bárki számára szégyen egy olyan szövetséghez tartozni, amelynek főparancsnoka nincs tekintettel az emberi életekre, és szándékosan bombáz falusiakat", mondta a bin Ladennek tulajdonított hang. Ami szerint ha az európaiak látnák az amerikai szövetségeseik és segítőik által elkövetett tömeggyilkosságokat, akkor megértenék a 2004-es madridi és a 2005-ös londoni terrortámadásokat.

Az IntelCenter elemzői szerint ebben az évben öt üzenet jelent meg az al-Kaidától, és ebből három az elmúlt nyolc napban, ami azt jelzi, hogy a hétvégi német választások miatt sűrítették fenyegetéseiket. Németországban csütörtökön helyezték magas fokú készültségbe a német rendőrséget terrortámadásoktól tartva. A német repülőtereken és vasútállomásokon gépfegyveres rendőrök jelentek meg, és páncélozott járműveket lehetett látni a kifutópályákon, így az Európa egyik legnagyobb légikikötőjének számító frankfurti repülőtéren is. A készültség az egész országra érvényes.

A készültséget azután rendelték el, hogy az Egyesült Államok fokozott éberségre szólította fel a Németországba utazó állampolgárait az al-Kaida-fenyegetés miatt. Konkrétan egy szeptember 18-án nyilvánosságra hozott videofelvételről van szó, amelyben az al-Kaida egy német tagja támadással fenyegette meg Németországot, ha újra kancellárrá választják Angela Merkelt, és nem vonulnak ki Afganisztánból. A férfi felszólította a muzulmánokat, hogy a választás után két hétig kerüljék a köztereket.

A Bild című német lap cikke szerint az amerikai hírszerzés (CIA) arra figyelmeztette Németországot, hogy szélsőségesek utasszállító gépeket akarnak lelőni föld-levegő rakétákkal. Németország nagyjából 4200 katonát állomásoztat Afganisztánban. Az országot még nem ért iszlamista terrortámadás, bár több kísérletet sikerült megakadályozni. 2006 júliusában pedig csak azért nem történt robbanás két vonaton, mert a bőröndökbe rejtett házi készítésű bombák csütörtököt mondtak.  • Tippek
  • Hírek