Gyárfás
18 °C
35 °C

Az Empire State Building vörös lesz a kínai kommunista évforduló miatt

2009.09.29. 09:27
A kommunista Kína hatvanadik évfordulójának tiszteleg az Egyesült Államok azzal, hogy az Empire State Buildinget vörös és sárga fényekkel világítja ki.

Peng Keyu, kínai konzul is részt vesz az ünnepségen, amelynek keretében felkapcsolják a New York-i Empire State Buildingen a fényeket. A kivilágítás csütörtökig tart. Az épület felső emeleteit már korábban is használták megemlékezésekkor, például Frank Sinatra 1998-as halálakor kék fénnyel világították meg (a színész-énekes szemszínét idézve), Szent Patrick napján pedig rendszeresen zölddel.

Kínában is készülnek az ünnepségre

A végéhez érkeztek a csütörtöki nemzeti ünnep előkészületei Pekingben is, még Mao-Cetung másfél tonnás portréját is újra cserélték a Tienanmen téren. Keddtől bezár a Tiltott város és néhány más, turisták által kedvelt nevezetesség a főváros központjában lévő Mennyei béke terének közelében - adta hírül a kínai média.

Két nappal az október elsejei nemzeti ünnep előtt már nem lesz látogatható a tér kapubástyája, és hatodikáig az országos népi gyűlés házába sem lehet majd bárkinek bemenni. A teret szerdán és csütörtökön zárják le.

TRHkg2798852

Hírek szerint a kapubástya mellvédjéről - ahol 60 éve Mao Ce-tun a Kínai Népköztársaság megalakulását bejelentette - a mostani államelnök, pártfőtitkár Hu Csin-tao és az ország magas rangú vezetői, továbbá a legfontosabb meghívottak fogják majd végigkövetni az október elsején délelőtt 10 órakor kezdődő katonai parádét. Mao Ce-tung hatalmas Tienanmen téri portréját egyébként a napokban lecserélték. A közismert kép hossza hat méter, szélessége 4,6 méter és másfél tonnát nyom.

Csütörtökön, a délelőtti díszszemlét követően, délután és este grandiózus gálaműsorra lehet számítani annak a Csang Ji-mounak a rendezésében, aki a pekingi olimpia nyitó- és záróünnepségét is megálmodta. A napot Caj Kuo-csiang, a tűzijátékok nemzetközi hírű mestere által vezényelt, több mint félórás színes égi látványosság zárja majd. A show fénypontjaként petárdákkal festenek majd három, egyenként 90 méter hosszú és 25 méter széles képet a tér fölé. A látvány körülbelül egy percig fog tartani. A "festmények" témájáról nem árultak el részeleteket, de ígérik: meg fogja lepni a közönséget.

A Tienanmen teret október másodikától vehetik majd ismét birtokukba a látogatók, akikből - helyi rendőrségi becslések szerint - tízezrekre lehet számítani.

TRHkg2793517

GPS-es rendőrök

A díszszemlén felvonuló több ezer katonának, katonai járműnek és a programot színesítő 200 ezer szórakoztató fellépőnek hétezer, műholdas helymeghatározóval felszerelt közlekedési rendőr fogja biztosítani az utat.

A biztonságra egyébként hetek óta jelentős erők felügyelnek a kínai fővárosban és környékén. A rendőrök mellett mintegy egymillió önkéntes, köztük Pekingben élő külföldiek is vigyáznak a rendre, most már határozottan intenzívebben, mint a korábbi napokban. A parancsnoki központot a Tienanmen tértől keletre alakították ki, itt a biztonsági vezérkar monitoron követheti 40 ezer videokamera élő képét.

TRHkg2793402

A nagyobb szállodák a pekingi belvárost és a Tienanmen teret északon szegélyező Chang'an sugárút mentén hétfőtől péntekig zárva lesznek.

A meteorológusok korábban esőt jeleztek előre október elsejére Pekingben, s mivel a helyzet a szakemberek szerint "bonyolult", s a rendezők csütörtökre napfényt szeretnének, a megoldásához minden bizonnyal igénybe veszik a kínai légierő korábban már több esetben is bizonyított tudományát. Jelentések szerint a technikai felszerelés és hozzá a személyzet készen áll az idő előtti "esőcsinálásra", a felhők elterelésére és a ködoszlatásra. A legutolsó információk arról szólnak, hogy a 18 e célra használni tervezett repülőgépből tíz már elfoglalta helyét a sanhszi légibázison. Az előkészületekről szóló beszámolók megjegyzik, hogy az "időjárás-manipulációt" környezetbarát technológiával végzik majd.