Ez a poszt a következő Percről percre része:

Cunami Óceániában

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Amerikai Szamoán a hatóságok szerint legalább 14-en meghaltak - jelentette az AP.

  • Valamennyi cunamiriadót lefújták.

  • Az Amerikai Szamoán lévő nemzeti park látogatói központját és irodáit teljesen elpusztította a cunami. A park vezetője, Mike Reynolds négy hullámról számolt be. Reynolds halottakról is beszámolt, de nem tudott pontos számot mondani.

    (Reuters)

  • Amerikai Szamoa legmagasabb pontja a Tutuila szigeten lévő, 966 méteres Matafao Peak. Pago Pago átlagos tengerszint felett magassága 190 méter.

  • A térség cunamifigyelő rendszerének vezetője szerint a mostani földrengés kisebb volt, mint a 2004-es cunamit okozó földrengés, ráadásul az akkori felszabaduló energiának csak a három százalékát éri el.

    (BBC Online)

    cunami
    A lökéshullám terjedési térképe
  • Az új-zélandi rádiónak öt halottról beszélt a külügyminisztárium szóvivője. A Samoa Observer újságírója szerint a halottak között három gyerek is van. Helyi újságok azonban már 14 halottról írnak.

  • Legalább egy települést elpusztított a cunami Szamoán - jelentette az új-zélandi rádió. Egy szemtanú azt mondta a rádiónak, hogy a délkeleti partoknál lévő falut elmosta a víz, a helyi rendőrség a lakosokat a környező hegyekbe menekítette. Egy másik településről egy lakos azt mondta, hogy az ő házát, sok más ingatlannal együtt, teljesen lerombolta a víz. Azt is hozzátette azonban, hogy az emberek egyelőre annak örülnek, hogy élve megúszták a cunamit.

    (Wall Street Journal)

  • Amerikai Szamoán bezárták az iskolákat, az embereket pedig felszólítják, hogy menjenek a magasabb helyekre. Helyi híradások szerint az emberek a rádiókat hívják és tájékoztatják a hallgatókat, emelkedik-e a tengerszint. Nem megerősített hírek szerint a hullámok a partól 800 méterre nyúltak be, nagy károkat okozva a partokon.

    (Reuters)

  • Elővigyázatosságból lezárták a repülőtereket Szamoán, bár egy reptéri dolgozó azt mondta a CNN-nek, hogy "ebben a pillanatban nem lát nagy hullámokat".

  • A cunami-előrejelző központ szerint az új-zélandi városokat helyi idő szerint az alábbi időpontokban éri el az ár: Auckland keleti része 11.12, Auckland nyugati része 11.39, Lyttelton 11.55, New Plymouth 12.17, Nelson 12.23, Dunedin 12.31, Milford Sound 12.58, Westport 12.59, Bluff 13.44 (Radio New Zealand). Új-Zélandon jellemzően 10 óra - a hozzá tartozó Cook-szigeteken csak 9 óra - az időeloltódás a magyarhoz képest, ott jelenleg szerda reggel 9:28 perc van.


    Cunami Óceániában nagyobb térképen való megjelenítése

  • A földrengés után Hawaion is figyelmeztetést adtak ki, de ezt készültségre enyhítették később. Ez azt jelenti, hogy szokatlan hullámzás (1-1,2 méteres) lehet a térségben, de nem várnak cunamit.

  • Legalább három ember meghalt Szamoában, a sebesültek száma eléri az ötvenet, legalábbis az első jelentések szerint. A fővárosi kórház ügyeletese szerint az áldozatok száma nőhet.

    (BBC Online)

  • Öt éve, 2004. december 26-án hatalmas, a Richter-skála szerint 9,3-as
    erősségű víz alatti földrengés okozott cunamit az Indiai-óceánon, a
    földrengés epicentruma az indonéziai Szumátra szigetétől nyugatra
    volt.

    A cunami végigsöpört az Indiai-óceán partvidékein, a 30 méteres
    magasságot is elérő hullámok 11 országban közel 230 ezer halálos
    áldozatot követeltek. Ez a cunami minden idők egyik legsúlyosabb
    természeti katasztrófája volt, legkeményebben Indonéziát, Srí Lankát,
    Indiát és Thaiföldet sújtotta. A katasztrófa után több mint 7 milliárd
    dollár értékű segély áramlott a térségbe a világ országaiból.

  • Magyar idő szerint este 11 körül nagyon lassan töltődött be az új-zélandi polgári védelem honlapja, és csak egy szűkszavú tájékoztatás volt rajta, mely szerint a cunamiriadót az illetékes minisztérium fújja majd le.

  • Az új-zélandi polgári védelem az egész országra riasztást adott ki, a kríziskezelő központ teljes készültségben áll. Arra szólítják fel az embereket, hogy figyeljék a híradásokat és a polgári védelem honlapját, ha szükséges, mindenki el tudja hagyni az otthonát. Valószínűleg az északi és a keleti partvidéken élők vannak a legnagyobb veszélyben, de nem tartanak attól, hogy a szamoaihoz hasonló hatása lenne.

  • A Nyugat Szamoai hatóságok halálos áldozatokról számoltak be. A Radio New Zealand arról számolt be, hogy a cunami elérte Új-Zélandot. (Reuters)

  • A nyugati parti/alaszkai szökőár-előrejelző központ közölte: cunamit észleltek a nyugat-szamoai Apiánál és az Amerikai Szamoa-i Pago Pagónál. Ez utóbbi településen, Amerikai Szamoa legnagyobb városánál a hullámok magassága 1,57 méterrel haladta meg a rendes tengerszintet.

  • A szökőár, vagy cunami japán eredetű kifejezés, magyarul óriáshullámnak is mondják. Az egyik legpusztítóbb természeti katasztrófa, ám igen ritkán fordul elő, és még ritkábban szed áldozatokat.

    Kétféle módon keletkezhet: tenger alatti földrengés vagy vulkánkitörés, illetve kisebb arányban tenger alatti vagy parti földcsuszamlás okozhatja. Ha a tengerfenék megemelkedik vagy lesüllyed, az hatással van a felette elhelyezkedő víztömegre is.

    A terület felett gyűrű alakú hullám keletkezik, ami a tengerfenéken körkörösen szétterjed. Emiatt a nyílt tengeren haladó cunami legtöbbször alig észrevehető, de rendkívül gyorsan terjed. Ahogy azonban közeledik a parthoz, sebessége egyre lassul, a part közelében pedig a 15-30 méteres magasságot is elérheti. Nagyobb cunami akár napokig is eltarthat, ezalatt több hullám éri el a partot. A cunami érkezését előre jelezheti a parton a szárazföld rengése, a tenger gyors és jelentős visszahúzódása, a szokatlan hullámfront, és az azt kísérő hangos robaj.

    Mivel a kiváltó okok között első helyen a földrengés szerepel, és azt egyelőre nem lehet előrejelezni, ezért a cunami valószínűségét, várható helyét és erősségét is csak a földrengés bekövetkezte után lehet számítógépes modellek segítségével kiszámítani. (Wikipédia)


  • Amerikai Szamoa egy hét szigetből álló Csendes-óceáni szigetcsoport, amely Hawaiitól délnyugatra fekszik. A szigetek összes területe 199 négyzetkilométer, ami nagyjából a 193 négyzetkilométeres Békéscsaba területének felel meg. Az öt vulkáni és két korallszigeten összesen mintegy 65 ezren laknak - nem mindegyik sziget lakott -, a legnagyobb városa Pago Pago – ez a legnagyobb szigeten, Tutuilán található –, amelynek az ezredfordulón mintegy tízezer lakosa volt. A szigetcsoport az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozik, de külön kormányzója van a demokrata párti Togiola Tulafono személyében. A szigetcsoport egyik lakatlan korallszigetén, a Rose Atollon van az USA legdélibb pontja.

  • A Radio New Zealand [1] több szemtanúra hivatkozva arról számolt be, az áradás Szamoán házakat rombolt le, autókat sodort el, sokan csak a csodával határos módon menekültek meg. Egy turista elmondta, a víz a délkeleti parton a földdel tett egyenlővé egy települést, ő úgy menekült meg, hogy felkapaszkodott egy közeli dombra.

  • A Csendes-óceáni Szökőárriadó Központ szerint a tengerszint emelkedése szökőár keletkezésére utal. A CNN hírtelevízió azt közölte, hogy majdnem 3 méter magas hullámokat keltett a rengés.

  • Erős, a legfrissebb adatok szerint 8,3-as erősségű földrengést mértek kedden Amerikai Szamoa partjainál. Cunamiriadót rendeltek el a térségben.  A földrengés epicentruma a távoli csendes-óceáni szigettől 190 kilométernyire, epicentruma pedig 33 kilométer mélyen volt.