Jusztin
13 °C
30 °C

Özönvíz Szicíliában

2009.10.02. 10:03 Módosítva: 2009.10.02. 20:15
Három-négy óra alatt 220-230 milliméter eső hullott Szicília keleti részére. Eddig tizenhét halottat találtak, tíz ember eltűnt.

Hatalmas mennyiségű eső zúdult hirtelenszerűen Szicília keleti részére, csütörtökről péntekre virradó éjjel, jelentette az Associated Press. Az özönvíz következtében sártenger árasztott el több települést, elzárva őket a külvilágtól, közölték pénteken helyi polgári védelmi illetékesek.

ozonviz450

Legalább tizennheten vesztették életüket az ítéletidőben, hatvanan megsebesültek, tíz embert eltűntként tartanak számon. Félő, hogy a veszteséglista még nem végleges. A halottak mind Messinából, vagy annak környékéről származnak, közölte a helyi katasztrófavédelmi hatóság.

Száznál is több ember kényszerült otthona elhagyására, a sárlavinában házak dőltek össze, rongálódtak meg, az iszapos ár autókat sodort el, utak váltak használhatatlanná. Sokan háztetőkön kerestek menedéket, ahonnan helikopterekkel mentették ki őket.

Az Olaszországhoz tartozó sziget egyes térségeiben három-négy óra alatt 220-230 milliméter eső hullott.

ozonviz451

A mentőalakulatok nagy erők bevetésével igyekeznek a bajba jutottak segítségére sietni, de mozgásukat gátolja az iszap- és sártenger. A tengerparti Scalettából a parti őrség gyorsnaszádjai mentették ki a sebesülteket, mert a falut már csak a tenger felől lehet megközelíteni.

Az ítéletidő fennakadásokat okozott a vasúti és a közúti közlekedésben is. A Messinát Cataniával összekötő autópályát földcsuszamlás miatt le kellett zárni.