Előd
9 °C
17 °C

Ahmadinezsád zsidó származásáról írnak

2009.10.04. 14:25
Egy árulkodó fényképre hivatkozva Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök zsidó származásáról ír a brit Telegraph. Az elnök korábban elismerte, hogy megváltoztatták családnevüket, azonban nem beszélt a csere okairól, sem pedig eredeti nevéről.

Az Izrael-ellenes kirohanásairól is ismert Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök valójában zsidó származású lehet, írja a Telegraph. A brit lap egy fényképre hivatkozik, amelyen az iráni elnök felmutatja a személyijét a 2008. márciusi választások alatt.

iranc

A kinagyított képen a Telegraph szerint látható, hogy korábban Sabourijiannak hívták, ami az angol átírás, eredetileg a zsidó imasál szövőjét jelenti. A lap szerint a család az elnök születése után változtathatta meg nevét, amikor áttértek az iszlám vallásra is. A belügyminisztériumban az Iránban élő zsidók számára fenntartott családnevek listáján is szerepel a Sabourijian, teszi hozzá a lap.

iran250

Azt korábban is tudni lehetett, hogy Ahmadinezsád családja megváltoztatta a nevét, amikor az 1950-es években Teheránba költözött, ugyanakkor az iráni elnök nem beszélt az eredeti nevéről, vagy a váltás okáról. A Telegraph szerint több rokon korábban azt állította, hogy vallási és gazdasági nyomás miatt változtatta meg nevüket Ahmadinezsád édesapja, amikor a mostani elnök még csak négyéves volt.

"Ahmadinezsád származásának ez az aspektusa sok mindent megmagyaráz" - mondta Ali Nurizadeh, a londoni Arab és Iráni Tanulmányok Központjának munkatársa. "Az Izrael-ellenes kijelentéseivel megpróbálja elkerülni a zsidó származásának még a gyanúját is, mivel sebezhetőnek érzi magát egy radikális siíta társadalomban." Ahmadinezsád korábban rendszeresen ostorozta Izraelt, és tagadta a Holokausztot. Legutóbb a szeptember végi ENSZ-közgyűlésen vonult ki több ország képviselője az iráni elnök beszéde alatt.