Újraindul az élet Padangban

2009.10.05. 11:48 Módosítva: 2009.10.05. 11:52
Lassan újrakezdődik a tanítás a hirtelen összetákolt ideiglenes iskolákban a földrengés sújtotta indonéziai Padangban.

Legalább 1100 holttestet találtak meg és 1000 ember tűnt el a szerdai földrengés után Indonéziában. Az indonéz katasztrófavédelmi intézet szóvivője, Prijadi Kardono azt mondta: feladták a reményt, hogy az öt nappal ezelőtti, 7,6-es erősségű földrengés után még bárkit élve találjanak a romok alatt a Szumátra szigetén lévő nagyvárosban. A segélymunkások szerint a Padang környéki falvakban sem jobb a helyzet, ott sincs esélye, hogy élve tudjanak még valakit kihozni a romok alól. Bár még mindig érkeznek külföldi mentőegységek, de a folyamatosan zuhogó eső és az útra omlott házak teljesen lehetetlenné teszik a munkájukat.

A BBC riportere szerint látszólag visszatér a normális élet Padangba. t, az emberek próbálnak visszatérni a munkahelyükre, néhány bolt is újranyitott. A romokat folyamatosan takarítják el.

"Az elektromos hálózat 60 százalékát tudtuk helyreállítani, a vízellátás ugyanakkor csak 40 százaléka a korábbinak" - nyilatkozta Padang tartományi kormányzója.

Padang északi részét különösen erősen sújtotta a földrengés, mindössze egy kórház maradt épen. A túlzsúfolt épületben folyamatosan műtenek még a folyosókon is. "A legtöbb betegünknek súlyos törései vannak. Szükségünk lenne sürgősségi, ortopédiai eszközökre, antibiotikumra, de a legkomolyabb nehézséget az oxigén, és a szívműködést mutató monitorok hiánya jelenti" - nyilatkozta Dr Jose Rizal Jurnalis, a kórház ortopédiai részlegének vezetője. Az orvos szerint a földrengés után teljes volt a káosz, a hadsereg, az orvosok és a segélymunkások egyáltalán nem tudták, hogy kinek mi a dolga, pontosan ki miért felel. "A helyiek nagyon dühösek, hogy ilyen lassan érkezett meg a segítség" - mondta.  • Tippek
  • Hírek