Megindulhatnak a korrupciós perek Berlusconi ellen

2009.10.07. 19:42
Silvio Berlusconi mentelmi joga mostantól nem terjed ki a korrupciós és csalási vádakra: a törvény előtti egyenlőség elvére hivatkozva az olasz alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította és érvénytelenítette az úgynevezett Alfano-törvényt, amely mindeddig akadályozta a peres eljárások megindítását az olasz kormányfő ellen.

Megsemmisítette szerdán az olasz alkotmánybíróság az immunitási törvényt, amely védettséget ad a bírósági eljárásoktól a négy legfontosabb közjogi szereplőnek: az államfőnek, a kormányfőnek és a parlament két háza elnökeinek. A testület döntése után Silvio Berlusconi miniszterelnök szóvivője közölte: az alkotmánybíróság politikai határozatot hozott, és a kormányfő folytatja a munkáját.

06

A 15 bíró alkotmányellenesnek nevezte a törvényt, amit az igazságügyi miniszterről, Angelino Alfanóról neveztek el. A bírók indoklása szerint a törvény, amelyet röviddel Berlusconi tavalyi hatalomra jutása után szavazott meg a jobboldali többségű parlament, megsérti azt az alkotmányos elvet, amely szerint a törvény előtt mindenki egyenlő.

Az Alfano-törvény a négy legmagasabb olasz közjogi méltóság számára biztosított kiemelt mentelmi jogot, de a gyakorlatban kizárólag Berlusconira méretezték kezdeményezői.

Berlusconi szóvivője szerdán máris "politikai indíttatásúnak" minősítette az alkotmánybíróságnak a miniszterelnökre nézve kedvezőtlen döntését. Paolo Bonaiuti közleménye szerint e politikailag motivált döntés után "Silvio Berlusconi, a kormány és a (koalíciós) többség folytatja a kormányzást, ahogy azt tette 2008 áprilisa óta, azon az úton, amelyet az olaszok szavazataikkal meghatároztak".

Az államfő, a parlament két elnöke és a kormányfő a 2004-es Berlusconi-érában is immunitást élvezett. Mint akkor, ez most is kizárólag a miniszterelnök érdeke lenne. Az alkotmánybíróság szerdai döntése azonban azt jelenti, hogy megnyílik az út az ügyészek előtt, akik három perben akarják Berlusconit a vádlottak padjára ültetni.

A legfontosabb ügy az, amelyben egy brit ügyvéd, David Mills a kulcsszereplő. Millsről, aki Berlusconi ügyvédje volt, kiderült: hamisan tanúskodott, hogy kimossa az olasz kormányfőt a 90-es években ellene folytatott két perben. Az ügyészség szerint a Berlusconi-klán mintegy 90 millió eurós adócsalásában közreműködő jogász 600 ezer euró hálapénzt kapott ezért. Millst idén februárban négy és fél év börtönre ítélték hamis tanúzásért.

A 73 éves Berlusconi, aki nőügyei miatt is célpontja lett az ellenzékhez közel álló sajtónak, korábban kijelentette, hogy mindenképpen kitölti öt évre szóló hivatali idejét.  • Hírek
  • Hírek