A magyarok Nyugat-Románia öngyilkossági rekorderei

2009.10.16. 12:08
Romániában országos átlagban a magyarlakta megyékben lesznek a legtöbben öngyilkosok. Az országos átlag szerint 100 ezer emberből 12,9 vet önkezével véget életének, Arad megyében viszont 15,2, Hargita megyében pedig 28,8. A leggyakoribb az önakasztás, de sokan megmérgezik, vagy a mélybe vetik magukat.

A magyarok vezetik az öngyilkossági statisztikát Nyugat-Romániában, írja a Nyugati Jelen. Stelian Crisan, az Arad Megyei Igazságügyi Orvosszakértői Szolgálat vezetője szerint a megyében az öngyilkosságok száma nem nagyon változik, az azonban szembetűnő, hogy a magyarlakta településeken sokkal többen vetnek véget az életüknek.

Évente átlagosan 100 öngyilkosság történik Arad megyében – leggyakrabban Pécska, Nagylak, Tornya, Vadász környékén, és más magyar falvakban. A tragédiák gyakoribbá válhatnak a téli hónapokban. A szakemberek szerint ugyanis ilyenkor, főként a hirtelen jövő hideg idő hatására, érzékenyebbé válnak az emberek.

Arad megyében az esetek 80 százalékában az áldozatok hagynak valamilyen búcsúlevelet családjuknak. Ami az elkövetési módokat illeti, az öngyilkosok 75 százaléka a kötelet választja, a szándékos önmérgezés 9 százalékos, a magasból való leugrás aránya pedig 5,5 százalék. Az elkövetők több mint fele férfi.

Romániában országos viszonylatban is azokban a megyékben történik a legtöbb öngyilkosság, ahol a magyar lakosság van többségben. A 2008-as év végi statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb öngyilkosságot Hargita, Kovászna és Szatmár megyében követték el. Az országos átlag: 12,9 öngyilkos 100 ezer lakosonként. Ez a ráta Arad megyében tavaly 15,2 volt, Temesben 11,5, Hunyad megyében 14,4, Hargita megyében pedig a legmagasabb: 28,8.

A megyei orvosszakértői szolgálat vezetője úgy véli, hogy a jelenség tanulmányozásánál általában megfeledkeznek azokról, akiknek nem sikerült véghezvinniük öngyilkos tervüket. Pedig ők potenciális áldozatok, bármikor újra megkísérelhetik az öngyilkosságot.

"Az öngyilkosságot mint társadalmi jelenséget nem lehet teljesen megszüntetni, de olykor meg lehet előzni, ez viszont csak egy országosan kialakított rendszeren belül lehetséges. Az iskolákban például alkalmanként lehetne bizonyos pszichológiai teszteket elvégeztetni a gyerekekkel. Persze burkolt kérdésekkel. A válaszok alapján a szakember azonnal észreveheti, ha baj van, esetleg ha a gyermek depresszióra, önpusztításra hajlamos" - nyilatkozta a Nyugati Jelennek Crisan.