Az újinfluenza-vakcina okozhat járványt

2009.10.16. 08:56 Módosítva: 2009.10.16. 08:57
Legyengített élővírust tartalmaz az az orrspray, amivel jelenleg az amerikaiakat „oltják”. (A klasszikus vakcinák elölt vírust tartalmaznak.) A spray New York-i egészségügyisek szerint nem tesztelték kellően, és fennáll a veszélye, hogy pont a vakcina használata idéz elő járványt. Így bíróságon szeretnék elérni, hogy véget érjen az oltási kampány.

Az újinfluenza elleni országos oltási kampány leállítása érdekében adtak be keresetet New York-i egészségügyi dolgozók. Azt állítják, hogy a vakcinát nem tesztelték megfelelően, így a csoport ügyvédei ideiglenes tiltó rendelkezést kértek a bíróságtól. A kereset szerint ugyanis a legyengített, de élő vírust tartalmazó orrspray nemhogy megakadályozná a tömeges megbetegedést, de éppen maga okozhat járványt.

"Nem tudok még egy élő vírust tartalmazó vakcináról, vagyis ez az oltóanyag olyan új problémát okoz, amely nem jelentkezik az elölt vírust tartalmazó oltóanyagoknál” - jelentette ki a csoport egyik ügyvéde, Jim Turner.

Az Egyesült Államokban több gyár is állít elő vakcinát az újinfluenza ellen, és külföldről is importálnak. Elsőnek a MedImmune laboratórium orrspray formájú vakcinája készült el, ebből néhány millió adag már a piacra került. Hírek szerint ez az egyetlen élő vírusos oltóanyag az Egyesült Államokban, a világ nagy gyártói injekcióval bejuttatható vírusrészes vakcinákat készítenek. (A Magyarországon gyártott egyetlen influenzavakcina teljes, de elölt vírust tartalmaz.)

Az amerikai egészségügyi hatóságok azt mondják, az orrspray tesztelése augusztusban kezdődött, és a szeptemberi eredmények szerint a vakcina egyetlen adagja erőteljes védettséget ad a 9 év feletti gyerekeknél és az egészséges felnőtteknél. Az ügyvéd viszont azzal érvel, hogy nem voltak megfelelőek a tesztek, mert nem olyan próbát végeztek, amilyet új gyógyszer esetében előír a törvény, márpedig szerinte az orrspray új gyógyszer.

Ha a bíróság helyben hagyja a keresetet, akkor le kell állítani a tömeges oltási kampányt, amelyet egy hete kezdtek el az Egyesült Államokban. (Az egészségügyi hatóságok a 300 milliós lakosságból 250 millió beoltását tervezik.)

A MedImmune közölte, hogy 2003 óta gyárt szezonális influenza elleni oltóanyagot orrspay formában, amely legyengített élő vírust tartalmaz. A terhes nőknek és bizonyos krónikus betegeknek a MedImmune maga sem ajánlja az orrspray oltást az élővírus-tartalom miatt.