Dömötör
-1 °C
14 °C

Jogerős Zoran Djindjic gyilkosainak büntetése

2009.10.17. 11:41
A szerb legfelsőbb bíróság elutasította Zvezdan Jovanovic Zveki és Milorad Ulemek Legija fellebbezését is.

Jogerőre emelkedett Zoran Djindjic szerb kormányfő gyilkosára és a 2003. márciusi merénylet fő szervezőjére kirótt 40-40 éves börtönbüntetés, közölte szombati számában a Blic című belgrádi lap.

Az újság azt írta, a legfelsőbb bíróság elutasította mindkét bűnöző, a gyilkos lövést leadó, 44 éves Zvezdan Jovanovic Zveki és a merényletet megszervező, 41 éves Milorad Ulemek Legija fellebbezését is. Ezzel hat év után véget ért az eljárás, amelyet a Blic Szerbia "legfontosabb büntetőeljárásaként" jellemzett.

Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legija

Az ítéletben többek között az áll, hogy a zimonyi klánként emlegetett szervezett bűnözői csoport és a vörös sapkás katonai különleges egység, továbbá politikai háttéremberek állnak a Djindjic-gyilkosság mögött, ez utóbbiak kilétét azonban a mai napig nem sikerült felfedni.

Djindjic volt Slobodan Milosevic hatalmának 2000. októberi megdöntése után Szerbia első szabadon választott miniszterelnöke. A politikusra sokan odahaza és külföldön is úgy tekintettek, mint Szerbia reménységére, olyan nagy formátumú, Nyugat-barát politikusra, akinek vezetésével a balkáni ország integrálódhat Európába.

A szerbiai demokrácia egyik élharcosának tekintett Zoran Djindjicet 2003. március 12-én ölték meg, amikor gépkocsijából kiszállva be akart lépni a belgrádi kormány épületébe.

A gyilkos lövést egy közelben lévő lakóház emeleti ablakából a szerb rendőrség különleges alakulata, a Vörös Sapkások parancsnokának helyettese, a per másodrendű vádlottja, Zvezdan Jovanovic Zveki adta le. Az értelmi szerző az első rendű vádlott, Milorad Ulemek Legija, a Vörös Sapkások parancsnoka volt.

Milorad Ulemek Legiját egyenként további negyven év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Ivan Stambolic néhai szerb elnök elrablása és meggyilkolása, illetve Vuk Draskovic egykori ellenzéki vezető ellen elkövetett sikeretelen merénylet miatt is.