Ida
5 °C
7 °C

Pilóta nélküli rakétás repülők figyelnek a kalózokra

2009.10.24. 14:33
Szomália környékén megpróbálják a kalóztámadásokat visszaszroítani, mert jelenleg is hét hajó 130 fős legénységét tartják fogva.

Rakétákkal felszerelhető, pilóta nélküli amerikai felderítőgépek kezdtek el járőrözni a Szomáliához közeli vizeken, hogy megpróbálják visszaszorítani a kalóztámadások számát - jelentette be Robert Moeller ellentengernagy, az amerikai erők afrikai parancsnokságának vezetőhelyettese.

A monszun elmúltával a kalóztámadások száma ismét megnőtt a nyílt tengeren. A szomáliai kalózok jelenleg hét hajó összesen több mint 130 fős legénységét tartják fogva, közülük 70 matrózt az utóbbi egy hétben ejtettek túszul három hajó elfogásával.

Az Indiai-óceánon való járőrözésre az amerikai erők a Seychelles-szigeteken állomásozó, MQ-9 Reaper jelű gépeiket vetik be - mondta Moeller az amerikai hírügynökség tudósítójának. Katonai tisztségviselők hozzátették, hogy a járőrözés a héten kezdődött el.

A 11 méter hosszú Reaperek egy feltöltéssel 16 órán át képesek repülni, és 12 távvezérelt bombával, illetve rakétával szerelhetők fel. Infravörös-, lézer- és rádióhullámmal működő célzó berendezéssel is el vannak látva. A nyilatkozó tisztségviselők elmondták, hogy a gépeken egyelőre nincs fegyver.

Elemzők szerint a Reapereket az amerikaiak terroristák és iszlám szélsőségesek felkutatására is használni fogják Szomáliában. Moeller elismerte: nem kizárt, hogy más célra is használják a gépeket, mint a kalózok ellen. Mindazonáltal nem valószínű, hogy a repülőkkel el tudják rettenteni a tengeri haramiákat, mint ahogy a már több hónapja a térségbe vezényelt nemzetközi hadihajóraj sem tudta ezt megtenni.

Cyrus Mody, a Nemzetközi Tengerészeti Hivatal londoni irodájának egyik szakértője elmondta: sejtése szerint a felderítőgépek riasztórendszert alkotnak majd. A gépektől a teherhajók sokkal előbb tudomást szerezhetnek a gyanús hajók hollétéről, mint hogy valamely hadihajó meg tudná támadni a feltételezett kalózhajót, és időben el tudják kerülni azt a helyet.