Tekla
5 °C
19 °C

Spiegel: Politikai Jurassic Park a német kormány

2009.10.25. 10:43 Módosítva: 2009.10.25. 16:56
A ciklus elején főként a gazdasági helyzet pontos értékelésére koncentrálnak, hogy 2010-től aztán adócsökkentést, egészségügyi és oktatási reformot valósítsanak meg, derül ki a német kormánypártok koalíciós megállapodásából. A Der Spiegel egyik elemzője bírálta az új kabinetet, amelyben Helmut Kohl több minisztere is tárcához jutott.

Szakszervezetek, ellenzéki vezetők és a média is támadta Németországban vasárnap Angela Merkel kancellár új kabinetjét. A Der Spiegel című lap politikai elemzője politikai "Jurassic Parknak" minősítette a konzervatív-liberális kormányt, amelyről szombaton állapodott meg a kereszténydemokrata Merkel és Guido Westerwelle liberális elnök.

Christoph Schwennicke szerint szó sincs új kezdetről, az egykori kancellár, Helmut Kohl vezette kabinet több minisztere is felbukkant az új kormányban. A tekintélyes hetilap úgy véli: háromheti koalíciós tárgyalás után mindössze hibás tervekről, személyekről és témákról lehet beszélni.

Az új kabinet bírálói szerint felelőtlen és szociálisan igazságtalan a kormány fiskális tervezete az elkövetkező ciklusra. Többen azt is kifogásolják, hogy az új miniszterek között egyetlen olyan politikus sincs, aki az egykori NDK-ban született volna. Ezt pedig különösen az újraegyesítés 20. évfordulóján nehezményezik többen. Igaz, Angela Merkel Kelet-Németországban nőtt fel, ám ő is nyugaton született.

Kompromisszomus program

"Bátorság a jövőhöz a csüggedés helyett" - ez a német kormánypártok, a konzervatív CDU/CSU és a liberális FDP koalíciós megállapodásának jelszava. A vasárnapi lapokban részletesen ismertetett, eredeti változatában 130 oldalas megállapodás számos kompromisszumot tartalmaz, és több kormányzati feladat megoldását későbbre halasztotta.

Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke legfőbb célkitűzésként a gazdasági válságból való kilábalásról, illetve a növekedés szükségességéről és az állampolgárok terheinek enyhítéséről beszélt. Partnerével, a német Szabad Demokrata Párt (FDP) elnökével, Guido Westerwellével együtt igyekeztek cáfolni a túlzottnak vélt neoliberális jegyeket, a gazdasági ésszerűség és a szociális elkötelezettség összhangját emelték ki.

A koalíciós megállapodásban a sajtó szerint összesen 84 alkalommal szerepel a "megvizsgálni", illetve "felülvizsgálni" kifejezés, ami arra utal, amit Merkel kancellár is bejelentett: 2011-ben valóban megvizsgálják a gazdaság helyzetét, és a kormányzati ciklus második felének fő teendőit ennek fényében állapítják meg.

Az adócsökkentés biztos

Az adópolitika terén a konzervatívok és a liberálisok megállapodtak az adócsökkentésről. Az ígéret szerint az állampolgárok adóterheit a törvényhozási ciklus második felétől akár évi 24 milliárd euróval enyhítik. A program megfogalmazása szerint mindez elsősorban az alacsony-, illetve közepes szintű jövedelemmel rendelkezőket érintené majd. A kevés konkrétum között a megállapodásban szó van a jövedelemadó rendszerének megváltoztatásáról, az örökösödési adó mérsékléséről, továbbá az áfa rendszerének módosításáról.

A kormányprogram előirányozza a családok terheinek enyhítését, így egyebek között a gyermekek utáni adómentes jövedelem felső határának megemelését, továbbá a gyermekek után járó havi támogatás növelését. Ezeket 2010-től vezetnék be, 2011-től ugyanakkor havi 150 euróra növelnék a gyermekek hároméves koráig járó gyermekgondozási segélyt.

A munkavállalók támogatására egy külön alapot hoznának létre, és a program előirányozza a tartós munkanélkülieknek járó, úgynevezett Hartz IV-támogatás rendszerének megváltoztatását is. Elutasították a koalíciós pártok az egységes minimálbér bevezetését, állást foglaltak amellett, hogy a fizetéseket továbbra is az egyes szakmák szerint állapítsák meg.

Az atomerőművek maradnak

A koalíciós program szerint a ciklus második felétől megváltozna az egészségügy finanszírozásának a rendszere. A munkaadók befizetési terheit befagyasztanák, ezzel szemben növekednének a munkavállalók befizetési kötelezettségei, az arra rászorultakat azonban az állam kisegítené.

Az energiapolitika terén a koalíciós pártok a korábbi nagykoalíciós megállapodással szemben döntöttek arról, hogy az atomerőművek működési idejét meg kell hosszabbítani, újakat azonban nem lehet építeni. A hosszabbítással kapcsolatban konkrét időpontot a megállapodás nem említett, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy odafigyelnek a biztonságos működéshez szükséges feltételek megteremtésére. A koalíciós pártok tárgyalnak majd az erőművek működtetőivel, valamint a megtermelt nyereség egy részét a megújítható energiák előállításának támogatására fordítják.

A környezetvédelem terén a a megállapodás fő célkitűzésként említette, hogy a a széndioxid kibocsátását az 1990-es szinthez képest 2020-ig negyven százalékkal kell csökkenteni.

A kormányprogram egyik fő célkitűzése az oktatásra, illetve a kutatásra fordítandó pénzek növelése. A megállapodás előirányozta, hogy az említett területekre tervezett összegek nagyságát 2015-ig a bruttó nemzeti termék 10 százalékára kell növelni.

Sok függ az alkotmánybíróságtól

A bel-, illetve biztonságpolitika terén a koalíciós pártok közös jelszava a több biztonság és a több szabadság. A liberális FDP nem torpedózta meg azt a törvényt, amely lehetővé teszi az otthoni számítógépek hatósági kikémlelését, ugyanakkor a koalíciós megállapodás utalt annak lehetőségére, hogy egy megfelelő alkotmánybírósági határozat alapján mindezt korlátozhatják.

A koalíciós pártok ugyancsak egy esetleges alkotmánybírósági határozattól tették függővé a telefon-, illetve internet-összeköttetésekkel kapcsolatos adatok tárolási időtartamának megállapítását. Egyidejűleg állást foglaltak a fiatalkori bűnözés elleni keményebb fellépés mellett.

Az FDP nyomására a kötelező katonai szolgálat időtartamát az eddigi 9 hónap helyett 6 hónapra csökkentik.