Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Rábólintottak a német kormánykoalícióra

2009.10.26. 17:39 Módosítva: 2009.10.26. 20:32
A szeptember végén tartott németországi parlamenti választások után konzervatív-liberális kormánykoalíció alakult, miután a hétfői kongresszusukon a konzervatív pártok is megszavazták a szövetséget.

A liberális szabad demokraták után hétfőn a német konzervatív pártok is jóváhagyták a koalíciós megállapodást.

A Szabad Demokrata Párt (FDP) már vasárnap áldását adta a kormányprogramot jelentő megállapodásra, amelyet egy nappal később külön-külön tartott rendkívüli kongresszusán a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) is szentesített.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer, a CSU vezetője és Guido Westerwelle liberális pártelnök késő este aláírta a dokumentumot, a szövetség ezzel hivatalossá vált. Angela Merkel kancellár és új kormánya szerdán teszi le az esküt a német parlament alsóházában, a Bundestagban.

Merkel a gazdaságra koncentrál

A kancellár - aki egyben a CDU elnöke is - pártja rendkívüli kongresszusán közvetve az újdonsült koalíciós partnernek is üzent, és óvta a liberálisokat a radikális követelésektől. Így értékelték megfigyelők Merkelnek azt a kijelentését, amellyel az ország gazdasági helyzetének súlyosságára figyelmeztetett.

Beszédében a kancellár utalt arra, hogy a gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok. Merkel szerint ez is bizonyítja, hogy a kormánykoalíció olyan törvényhozási időszak előtt áll, amely rendkívüli körültekintést követel. "Úgy tűnik azonban, hogy ennek szükségességével talán nincs mindenki tisztában" - fogalmazott Angela Merkel.

Vita az adócsökkentési programról

A kancellár a figyelmeztetést megfigyelők szerint a liberálisoknak címezte, akik a koalíciós tárgyalásokon drasztikus adócsökkentési követelésekkel álltak elő. A kormányprogram végül kompromisszumosnak tartott célkitűzést fogalmazott meg: 2011-től évente 24 milliárd euró adócsökkentést támogat.

A koalíciós pártok azonban emiatt is - szinte azonnal - rendkívül heves bírálatok középpontjába kerültek. Gazdasági szakértők és az ellenzéki pártok arra figyelmeztettek, hogy az ígért adócsökkentésekre nincs meg a fedezet. Azzal vádolták a kormányt, hogy nem vett tudomást a rekord méretű adósságokkal küszködő államháztartás szanálásának elsődleges szükségességéről.

Ennek ellenére a kancellár természetszerűen védelmébe vette a kormányprogramban foglaltakat. A gazdasági növekedést a legfontosabb célkitűzésnek nevezte, és azt mondta, hogy csakis takarékoskodással ez a növekedés nem biztosítható. Merkel igyekezett cáfolni, hogy a program túlzott neoliberális jegyeket viselne magán, mint ahogy azt a vádat is, hogy kormányát szociális ridegség jellemezné. Úgy értékelte, hogy a gazdasági növekedés támogatását sikerült összekapcsolni a szociális felelősséggel, illetve a szolidaritással.

Merkel közvetve vezető szerepet követelt a konzervatív pártoknak az új koalícióban. A CDU a CSU-val együtt igyekszik majd világosan meghatározni a politika fő irányait, jelentette ki a kancellár.

Németországban szeptember végén tartottak parlamenti választásokat, eredményük alapján konzervatív-liberális koalíció jött létre.