Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Merkel ellen szavazott kilenc koalíciós képviselő

2009.10.28. 12:56 Módosítva: 2009.10.28. 12:56
A vártnál kisebb arányban, de magabiztos többséggel választották újra a német kancellárt, aki rögtön Párizsba utazik, hogy előkészítse az uniós csúcsot.

Nagy többséggel ismét Németország kancellárjává választotta Angela Merkelt a német parlament.

A törvényhozás alsóházában, a Bundestagban a konzervatívokból és a liberálisokból álló új kormánykoalíció képviselői közül 323 szavazott a kancellárra, aki a parlamentben immár másodszor kapott bizalmat. Merkelt először 2005 őszén választották meg kancellárrá.

Angela Merkel 55 éves, és ő Németország háború utáni nyolcadik, egyben pedig első női kancellárja. Az elmúlt négy évben konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció élén irányította Németországot, ezentúl viszont - a szeptember végi választások eredményeként - a konzervatív CDU/CSU-ból és a liberális FDP-ből álló kormány élén áll.

TRDV596111

Kemény négy év előtt áll a koalíció

Noha a két keresztény párt, a Német Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió, valamint a liberális Szabad Demokrata Párt a Bundestagban jelentős többséggel rendelkezik, megfigyelők szerint a kormányzás nehezebbnek ígérkezik, mint az elmúlt négy évben. Az ország ugyanis a gazdasági-pénzügyi válságból fakadóan hatalmas kihívások előtt áll, a koalíció dolgát tovább nehezíti az elmúlt években felhalmozott, rekord méretű államadósság is.

Ezzel is magyarázható, hogy az új koalíciót az elmúlt napokban már heves bírálatok érték amiatt, hogy programjában túl nagy súlyt helyez a kampány során ígért adócsökkentésekre, amelyekhez nincs meg a szükséges pénzügyi fedezet. A kancellár ennek ellenére eltökélt, és azt vallja, hogy a növekedés ösztönzésének nincs alternatívája, és Németországot megerősítve kell kivezetni a válságból.

TRDV596109

Kilenc képviselő nem szavazta meg

A parlamenti szavazás kimenetele némi meglepetést okozott, a kormánykoalíciós padsorokból ugyanis kilenc képviselő nem szavazta meg Merkel újraválasztását. Megfigyelők valószínűnek tartják, hogy saját pártjának, illetve a CSU-nak néhány képviselője azért nem támogatta a kancellárt, mert úgy vélte, hogy túlzott engedményeket tett a liberálisoknak a koalíciós tárgyalásokon. Egyébként - a 323 igen szavazat mellett - 285 képviselő szavazott a kancellár ellen, míg 4 honatya tartózkodott a szavazástól.

A régi-új kancellár már Párizsba utazik, és vendéglátójával, Nicolas Sarkozy francia államfővel közös vacsorán vitatja meg a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előkészületeit.