Gyöngyi
4 °C
14 °C

SS-katona áll a német bíróság előtt

2009.10.28. 19:39
Nyolcvannyolc éves háborús bűnős áll bíróság előtt Aachenben. Heinrich Boere egy olyan osztag tagja volt, amelyik a nácik ellen elkövetett hollandiai támadásokért bosszúból hollandokat ölt meg. Bár Boere súlyos szívbeteg, a német szövetségi bíróság úgy döntött, hogy lefolytatható az eljárás.

Tettének elkövetése után 65 évvel kezdődött meg a németországi Aachenben egy náci háborús bűnös pere. A holland származású, 88 esztendős Heinrich Boere ellen az a vád, hogy a náci párt fegyveres alakulata, a Waffen-SS egyik halálosztagának a tagjaként 1944 júliusában, illetve szeptemberében az akkor német megszállás alatt lévő Hollandiában holland civileket gyilkolt meg.

A Silbertanne (Ezüstfenyő) nevű osztag feladata az volt, hogy a nácik ellen elkövetett támadásokért bosszúból hollandokat öljön meg. Holland bírósági dokumentumok szerint az osztag összesen 54 embert gyilkolt meg, és Boere közvetlenül három gyilkosság elkövetésért felelős. A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ szerint a tíz leginkább keresett náci bűnös közé tartozott.

A holland apától és német anyától született Boere jelenleg az Aachen közelében fekvő Eschweilerben, egy idősek otthonában él. Hollandiában 1949 októberében háromszoros gyilkosság vádjában bűnösnek találták és halálra ítélték, Boere azonban már két évvel korábban, 1947 júniusában Németországba menekült. A halálbüntetést később életfogytiglani büntetésre változtatták. Hollandia kérte a kiadatását 1983-ban, de Németország az akkori törvények alapján (német állampolgárságú személyeket tilos volt kiadni) elutasította a kérelmet.

A holland igazságügyi minisztérium 2003-ban azt követelte, hogy Boere Németországban töltse le a büntetést. Az aacheni tartományi bíróság 2007-ben jóváhagyta a kérelmet, de a kölni fellebbviteli bíróság néhány hónappal később megsemmisítette a döntést. Arra hivatkozott, hogy érvénytelen az 1949-es hollandiai ítélet, mivel Boere nem tudott védekezni az eljárásban. Ulrich Maass dortmundi ügyész később új eljárást kezdeményezett az ügyben, hogy megkísérelje bíróság elé állítani a vádlottat. Boere perében ő a fővádló, míg a mellékvádlók között két meggyilkolt áldozat három fia is szerepel.

A védelem a per nyitónapján, szerdán elfogultsági indítványt terjesztett be Maas ellen, azt állítva, hogy a náci háborús bűnökkel foglalkozó dortmundi ügyészség képviselője figyelmen kívül hagyja a tisztességes és nyitott bírósági eljárás követelményeit. Boere ügyvédje, Gordon Christiansen arra utalt, hogy Maas több interjúban kijelentette: mindenáron a vádlott elítélését kívánja elérni. A bíróság a hírek szerint a jövő hét elejéig dönt az elfogultsági indítványról.

Súlyos szívbetegsége ellenére a német szövetségi bíróság korábban úgy döntött, hogy Boere esetében lefolytatható a bírósági eljárás.