Valér
-1 °C
0 °C

A korrupció a válságot is elhomályosítja

2009.11.01. 15:59
Spanyolországban az egyik lap felmérése szerint az elmúlt hetek korrupciós botrányai már a gazdasági válságról is elterelték a figyelmet. A botrányok mindkét politikai oldalt érintik, a korrupció négymilliárd eurónál is több kárt okozhatott az országnak.

Az El Mundo spanyol napilap szerint az országnak 4,2 milliárd euró kárt okozott a politikusok pénzmosása, megvesztegethetősége, adócsalása és más piszkos ügylete az elmúlt tíz év alatt.

A lap vasárnapi számában megjelent cikk a bírósági és nyomozati iratokra alapozta a becslését, és csak a 28 legnagyobb ilyen ügyet vizsgálta. "A tényleges összeg kétségtelenül sokkal nagyobb. Megkérdezett olvasóink 89 százaléka véli úgy, hogy az ő helyhatóságán is van korrupció" - írták.

Az újság vizsgálódását botrányok sorozata előzte meg az elmúlt hetekben, ami miatt erősen megkérdőjeleződött a spanyolok bizalma politikai vezetőikben. Pénteken például a katalóniai régióban kapott öt politikus börtönbüntetést korrupciós vádak hosszú listája alapján. Aznap a Néppárt alelnöke is kénytelen volt mentegetőzni kínos események miatt, amelyek pártja népszerűségének visszaeséséhez vezettek.

A korrupciós botrányok az összes spanyol pártot sújtják, de leginkább a konzervatív Néppártot, derül ki az El País című újság felméréséből. A párt tagjainak törvénysértéseiről nap mint nap napvilágra került hírek már a gazdasági válságról is elterelték a figyelmet, írta a lap.

Ha ma tartanának választásokat, a szocialisták nyernének az El País szerint, noha egy hónappal korábban egy ugyanilyen felmérés még José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök pártjának egyértelmű hátrányát mutatta ki a jobboldallal szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!