Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy jelölt lesz az afgán elnökválasztáson

2009.11.01. 10:47
Karzai jelenlegi elnök kihívója, Abdullah Abdullah ellenzéki elnökjelölt bejelentette, hogy nem indul az elnökválasztás szombatra kiírt második fordulóján, így Karzai lesz az egyetlen jelölt.

Nem vesz részt a jövő hétvégén tartott afganisztáni elnökválasztáson Abdullah Abdullah ellenzéki elnökjelölt, így Hamid Karzai jelenleg elnök lesz az egyetlen jelölt szombaton. Abdullah azt mondta, hogy hosszasan tanácskozott segítőivel, mielőtt a visszalépés mellett döntött, egyben bírálta a kormányzatot és a Független Választási Bizottságot (IEC).

Az elnökválasztás második fordulóját az ellenzéki jelölt nélkül is megtartják, reagált a hírre Hamid Karzai jelenlegi elnök szóvivője. Waheed Omar az al-Dzsazíra televíziónak nyilatkozva kijelentette: "Afganisztán népének meg kell adni a szavazás jogát."

Abdullah Abdullah már szombaton közölte, hogy a voksolás második fordulójának bojkottjára fogja felszólítani a szavazókat, ha nem teljesülnek a választások tisztaságára vonatkozó követelései. Szóvivője akkor úgy fogalmazott: "Nem veszünk részt egy olyan választáson, ami nem átlátható és nem csalásmentes."

Abdullah Abdullah
Abdullah Abdullah

Az afganisztáni Független Választási Bizottság (IEC) előző héten hozta nyilvánosságra, hogy megtartják november 7-én az elnökválasztások második fordulóját Hamid Karzai és riválisa, Abdullah Abdullah közt. Az első kört két hónapja, augusztus 20-án rendezték, amelyen az első eredményekkel ellentétben Karzai mégsem szerzett abszolút többséget.