Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Egy jelölt lesz az afgán elnökválasztáson

2009.11.01. 10:47
Karzai jelenlegi elnök kihívója, Abdullah Abdullah ellenzéki elnökjelölt bejelentette, hogy nem indul az elnökválasztás szombatra kiírt második fordulóján, így Karzai lesz az egyetlen jelölt.

Nem vesz részt a jövő hétvégén tartott afganisztáni elnökválasztáson Abdullah Abdullah ellenzéki elnökjelölt, így Hamid Karzai jelenleg elnök lesz az egyetlen jelölt szombaton. Abdullah azt mondta, hogy hosszasan tanácskozott segítőivel, mielőtt a visszalépés mellett döntött, egyben bírálta a kormányzatot és a Független Választási Bizottságot (IEC).

Az elnökválasztás második fordulóját az ellenzéki jelölt nélkül is megtartják, reagált a hírre Hamid Karzai jelenlegi elnök szóvivője. Waheed Omar az al-Dzsazíra televíziónak nyilatkozva kijelentette: "Afganisztán népének meg kell adni a szavazás jogát."

Abdullah Abdullah már szombaton közölte, hogy a voksolás második fordulójának bojkottjára fogja felszólítani a szavazókat, ha nem teljesülnek a választások tisztaságára vonatkozó követelései. Szóvivője akkor úgy fogalmazott: "Nem veszünk részt egy olyan választáson, ami nem átlátható és nem csalásmentes."

Abdullah Abdullah
Abdullah Abdullah

Az afganisztáni Független Választási Bizottság (IEC) előző héten hozta nyilvánosságra, hogy megtartják november 7-én az elnökválasztások második fordulóját Hamid Karzai és riválisa, Abdullah Abdullah közt. Az első kört két hónapja, augusztus 20-án rendezték, amelyen az első eredményekkel ellentétben Karzai mégsem szerzett abszolút többséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!