Aliz
6 °C
14 °C

Össztűz a német adócsökkentésre

2009.11.01. 16:51 Módosítva: 2009-11-01 17:10:39
Egyre többen támadják az új német kormány tervezett adócsökkentését. Vasárnap a Német Iparszövetség elnöke beszélt arról, hogy először a költségvetést kell konszolidálni. Több tartományi vezető mellett a Deutsche Bank vezető közgazdásza és az adócsökkentést szorgalmazó liberálisok politikusai is felszólaltak a tervezet ellen.

A Német Iparszövetség (BDI) bírálta az új német kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseit, és a tervezett adócsökkentések helyett a költségvetés konszolidálását sürgette. Hans-Peter Keitel, a gyáriparosok szövetségének elnöke egy vasárnap megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy az adócsökkentések a további eladósodáshoz, illetve újabb milliárdos hitelekhez vezetnek, és így a politika számára a pénzügyi játéktér egyre szűkebbé válik.

A BDI vezetője hangsúlyozta, hogy szükség van a különböző támogatások csökkentésére is, erre az iparszövetség javaslatokat tesz. A kormánynak azonban felül kell vizsgálnia például a szociális rendszereket, ezen a téren jelentős megtakarítási lehetőségek vannak, tette hozzá.

Az elmúlt héten hivatalba lépett új kormány programjában 2011-től évi 24 milliárd eurós adócsökkentéseket, mindenekelőtt a jövedelemadó csökkentését irányozta elő. A konzervatív-liberális kormány adócsökkentési terveit ugyanakkor több oldalról is támadták. Azokat bírálták neves gazdasági szakértők, bankvezetők - köztük a szövetségi jegybank, valamint a Deutsche Bank - vezetője, az ellenzéki pártok, de konzervatív tartományi miniszterelnökök is. Az általános vélekedés szerint az adócsökkentésekre nincs meg a fedezet, azok tovább növelik az amúgy is rekordméretű államadósságot.

Egyes tartományi kormányfők kilátásba helyezték, hogy az adócsökkentési terveket az alkotmánybíróságnál kérdőjelezik meg. Tartományaik csökkenő bevételeire, továbbá arra hivatkoztak, hogy az alkotmány az adósságok fokozatos csökkentését irányozza elő. A kormány adócsökkentési tervei ellen foglalt állás Szászország, Türingia, továbbá az önálló tartománynak számító Hamburg miniszterelnöke is.

Rendkívül keményen fogalmazott egy vasárnapi nyilatkozatban a Deutsche Bank vezető közgazdásza is. Norbert Walter úgy vélte, hogy a kilátásba helyezett adóreformot jobban kellene előkészíteni, és mindenekelőtt a kiadások csökkentésére lenne szükség.

Ezúttal először bírálta a tervezett adócsökkentéseket egy magas rangú liberális politikus is, aki úgy vélte, hogy az adóbevételek tartós csökkentésére nem érett meg az idő. A Szabad Demokrata Párt (FDP) schleswig-holsteni helyi szervezetének vezetője, Wolfgang Kubicki kijelentette, hogy azokat későbbre kell halasztani.

A kormánykoalíciós tárgyalásokon - illetve a választási kampány során - az adók csökkentését mindenekelőtt a liberális FDP sürgette.