Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Irán uránbizottság létrehozását javasolja

2009.11.02. 07:14 Módosítva: 2009-11-02 07:16:11
Irán azt akarja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől, hogy állítson fel egy szakértői bizottságot, amely megvizsgálná az iráni urán dúsításáról és cseréjéről szóló nemzetközi ajánlatot.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter hétfőn nyolc fejlődő ország Kuala Lumpur-i külügyminiszteri tanácskozása alkalmával közölte, hogy Teherán két napja továbbította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek a javaslattal kapcsolatos álláspontját és észrevételeit, és - tette hozzá - "nagyon valószínű egy szakértői bizottság létrehozása e kérdések áttekintéséhez és megfontolásához".

Az amerikai-orosz-francia ajánlat lényege az, hogy Irán alacsonyan dúsított uránkészletének háromnegyedét Oroszországba szállítanák, és az energiatermeléshez szükséges szintre dúsítanák. Az így nyert alapanyagból ezután Franciaországban gyártanának kutatóreaktorban felhasználható fűtőelemeket, amelyekből Teherán orvosi izotópot állíthatna elő.

A megállapodás révén Irán alacsony, 5 százalékos dúsítású uránkészlete olyan szintre apadna, amely már nem elegendő egy atomtöltet előállításához szükséges, 90 százalékosra dúsított uránium előállításához. Amennyiben Irán elfogadná a megállapodást, arról tenne tanúbizonyságot, hogy atomprogramja valóban békés célokat szolgál.

Befolyásos iráni törvényhozók szombaton még elutasították a nemzetközi ajánlatot, ezért Mottaki hétfői bejelentését a teheráni álláspont enyhüléseként lehetne értelmezni. A külügyminiszter azonban leszögezte, hogy Irán folytatni fogja az urándúsítást saját szükségletei kielégítése végett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?