Cecília
4 °C
6 °C

Karadzsics kedden elmegy a tárgyalásra, hogy időt nyerjen

2009.11.02. 12:55
A háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezető pere eddigi tárgyalási napjain nem jelent meg, így tiltakozva az ellen, hogy nem kapott több hónapos haladékot védelmének előkészítésére.

Kedden megjelenik hágai bírái előtt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető, akinek pere eddig távollétében zajlott a Nemzetközi Törvényszéken, jelentették be a vádlott jogi tanácsadói a hétfői tárgyalási napot megelőzően. Egy frissen nyilvánosságra került levélben Karadzic maga is megerősítette, hogy részt vesz a negyedik eljárási napon.

Az egyebek között szarajevói és srebrenicai népirtással vádolt Karadzic a múlt héten kezdődött per eddigi tárgyalási napjain nem jelent meg személyesen, tiltakozásul az ellen, hogy nem adtak helyt kérésének, amelyben több hónapos haladékot kért védelmének előkészítésére.

A bírák arra készültek, hogy hivatalból rendelnek ki ügyvédet Karadzic képviseletére, aki elvileg maga látja el védelmét. Tanácsadói most az mondták, kedden azért megy el a tárgyalásra, hogy megpróbáljon a per keretében jóváhagyást nyerni halasztási kérelmére. Leszögezték, hogy Karadzsics álláspontja e tekintetben nem változott. Mint mondták, amennyiben hivatalból bíznak meg képviselőt a tárgyalási részvétellel, Karadzsics várhatóan megtagadja majd a kapcsolattartást a rákényszerített ügyvéddel.

Az eljárás jelenleg a vádak ismertetésénél tart. A volt boszniai vezetőt 11 pontban háborús bűnökkel vádolják, ezeket az 1992-1995 közötti boszniai háború során követte el; a hadműveletek százezer halottat és 2,2 millió menekültet hagytak maguk után. A főbűnösnek tartott Karadzsics, akire valószínűleg életfogytiglani börtönbüntetés vár, egyik vádpontban sem ismerte el bűnösségét.

Karadzsicsot tavaly nyáron fogták el Belgrádban, és perét szinte rekordidő alatt készítették elő, nehogy megismétlődjön Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő esete, aki 2006-ban elhunyt hágai cellájában, mielőtt igazságot szolgáltathattak volna rajta. A boszniai szerb vezető azonban azt hangoztatta, hogy sok ezer oldalas dossziéját egyelőre nem tudta áttanulmányozni, és a felkészüléshez még legalább tíz hónapra van szüksége.

Karadzic - akárcsak Milosevic - nem ismeri el a Nemzetközi Törvényszék illetékességét sem a boszniai háború ügyében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?