Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Robbanás egy pakisztáni szállodánál, 34 halott

2009.11.02. 07:43 Módosítva: 2009-11-02 10:57:10
Pokolgép robbant hétfő reggel egy négycsillagos hotelnél. Az öngyilkos merénylet legalább 34 halálos áldozatot követelt, sok a sebesült is.

Robbanás történt hétfőn a pakisztáni főváros tőszomszédságában lévő Ravalpindi egyik négycsillagos szállodája mellett, jelentette az AFP. A Shalimar Hotelnél hatalmas robbanás történt, mondta egy szemtanú a Dunya TV-nek.

Az öngyilkos merénylet legalább 34 halálos áldozatot követelt, jelentette a Reuters. A robbantást egy motorkerékpáros követte el a hadsereg főhadiszállása közelében, olyan helyen, ahol emberek sorban álltak fizetésükért. A rendőrök megtalálták a merénylő maradványait és robbanómellényének darabjait. A mentők szerint a halálos áldozatok mellett - akik között katonák is vannak - további 32-en megsebesültek. Egy rendőrtiszt 45 sebesültről beszélt.

TRDel333782

A robbanás hatására betörtek a szálloda kirakatai, de a szerkezete nem károsodott. A hotel egy üzletközpont része. 

Erőszakhullám

A múlt héten egy peshavari piacon robbantottak autóba rejtett pokolgépet szélsőségesek, megölve több mint száz embert, emlékeztet a BBC a mai merénylettel kapcsolatban.

A hadsereg főhadiszállása ellen októberben követtek el támadást iszlám szélsőségesek. Akkor tíz fegyveres a támadás után túszokat ejtett.

A hadsereg mintegy két hete újabb jelentős offenzívát kezdett a tálib lázadók ellen az ország északkeleti részén, és a lázadók ezt rendszeres orvtámadásokkal, terrormerényletekkel bosszulják meg.

TRDel333795

Vérdíj a pakisztáni tálib vezetőkre

Összesen ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a pakisztáni kormány a dél-ázsiai országban Hakimulla Mehszúd vezetésével működő iszlamista mozgalom főembereinek a fejére, jelentette hétfőn a pakisztáni sajtó. Az összeget annak fizetik ki, aki a hirdetmény szerint "élve vagy holtan" elkapja Mehszúdot, illetve a Tehrik-i-Talibán szélsőséges csoport további 18 vezetőjét, vagy "konkrét információval szolgál a hollétükről.

A legnagyobb summa Mehszúd és két magas rangú pakisztáni tálib parancsnok elfogásáért jár, fejenként átszámítva 600 ezer-600 ezer dollár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!