Gusztáv
3 °C
7 °C

Ukrajna: nemzetbiztonsági kockázat a járvány

Az ukrán államfő vasárnap este segítséget kért a nagyhatalmaktól és a szomszédos országoktól a újinfluenza-járvány elleni fellépéshez, miután egy hét alatt 60 ember halt meg légzési elégtelenségben.

Viktor Juscsenko ukrán elnök levelet írt az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak, a NATÓ-nak és Ukrajna szomszédainak, amelyben gyógyszert és felszerelést kért az új A(H1N1)es vírus elleni küzdelemhez. Erről közleményt adott ki az ukrán elnöki hivatal. Juscsenko nemzetbiztonsági veszélynek minősítette a járványt.

"A veszély az ukrán nemzetbiztonságot fenyegeti, és nem tudjuk egyedül legyőzni, ezért kényszerülök sürgős segítséget kérni barátainktól és stratégiai partnereinktől" - áll az ukrán államfő levelében. A kijevi elnöki hivatal közölte, hogy Ukrajna nagy mennyiségű Tamiflu antivirális gyógyszert rendelt Svájctól. Lengyelország és Szlovákia még az éjjel válaszolt Juscsenko segélykérésére, és Tamiflut valamint védőmaszkokat küldött Ukrajnának.

190 ezer újinfluenzás

Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint a múlt hét folyamán 60 ember halt meg légzési nehézségek miatt, de nem adta meg, hogy hány esetben volt a halál oka az új influenza. Ukrajna eddig több mint 190 ezer újinfluenzás megbetegedést jelentett, ebből négy végződött halállal. Csaknem nyolcezer influenzást kellett kórházban kezelni.

A sertésinfluenza politikai kérdéssé állt elő Ukrajnában, ahol januárban elnökválasztást tartanak. Mind Juscsenko, mind nagy riválisa, Julija Timosenko miniszterelnök igyekszik vezető szerepet játszani a járvány miatti válság megoldásában.

Lengyelországban nem ajánlják az Ukrajnába utazást

A lengyel járványügyi hatóságok azt tanácsolják a lakosságnak, hogy akinek nem muszáj, az ne menjen most a szomszédos Ukrajnába, adta hírül a Gazeta Wyborcza című napilap internetes oldala. "Kérjük az utazókat, hogy ha nem muszáj, egyelőre ne menjenek Ukrajnába" - fogalmazott az ottani ÁNTSZ vezetője, Andrzej Wojtyla.

A lengyel népegészségügyi szolgálat óvatosságot sürgetett, bár az Ukrajnával szomszédos lengyel megyékben nem tapasztalták az újinfluenzás megbetegedések szaporodását. A további esetleges lépésekről hétfőn döntenek a lengyelek, Addig szeretnének további információt kapni az ukrajnai karanténokról.

A 38,5 milliós Lengyelországban eddig 170 újinfluenzás esetet észleltek, és csak néhány volt súlyos lefolyású. Lengyelországnak még nincsen saját védőoltása az új influenza ellen. Három hazai cég kezdte el a gyártását, de az egészségügyi minisztérium még tárgyal velük a forgalmazás kérdéseiről. A varsói kormány 4 millió adag oltóanyagot tervez megvásárolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!