Jenő
-3 °C
6 °C

Ukrajna: nem biztos, hogy új influenza tombol

2009.11.02. 15:46 Módosítva: 2009-11-02 21:32:32
A 46 millió lakosú Ukrajnában eddig 190 ezer fertőzéses megbetegedést regisztráltak, de nincs megbízható adat arról, hogy hány százalékuk tudható be az új típusú influenzának. Eddig egyetlen szakmailag autentikus forrás sem erősítette meg, hogy a járványt az új influenza vírusa okozta, mondta Bársony András, Magyarország ukrajnai nagykövete. A rendkívüli helyzetből annyi látható, hogy a rendőrök, hivatalnokok, bolti eladók maszkot viselnek, és az iskolák bezárása miatt kisebb a forgalom az utakon. A járvány az elnökválasztási kampány része lett.

Az ukrán egészségügyi minisztérium adatai szerint a negyvenhatmillió lakosú országban 255 ezer influenzaszerű megbetegedést regisztráltak. Összesen tizenötezer embert ápolnak kórházban, százhetven beteget intenzív osztályon kell ellátni. Eddig hetven olyan halálesetet jelentettek, amelyet heveny légúti fertőzés és influenza okozott.

Egyéves kortól beadható az oltás

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadta az új vírus elleni vakcina forgalomba hozatali engedélyét úgy, hogy az oltás már egyéves kortól beadható, jelentette be az egészségügyi miniszter hétfőn Budapesten, miután most fejeződtek be a klinikai vizsgálatok a 3 évnél fiatalabbakra vonatkozóan.

Hathónapos kor alattiak esetében azért nem engedélyezték az oltást, mert nem volt ilyen korú gyermeken klinikai vizsgálat. Továbbá a nemzetközi szakmai állásfoglalások sem egységesek, hogy a tojásalapú vakcinákat lehet-e alkalmazni ennél a korosztálynál, mert a tojásfehérje-allergia nem igazolható egyértelműen a 6-12 hónaposoknál.

Székely Tamás elmondta azt is, megváltoztatták a prioritási listát annyiban, hogy az egészen piciket úgy próbálják védeni, hogy a közvetlen családtagokat, a velük egy háztartásban élőket beoltják. A tárcavezető beszámolt arról, hogy megkezdődnek az iskolai, óvodai oltások is. Az iskola levélben tájékoztatja a szülőt az oltásról, azt beadni csak szülő beleegyezéssel lehet. (MTI)

A fertőzöttek száma huszonnégy óra alatt hétezerrel növekedett. Vasárnapi adatok szerint a fertőzöttek több mint negyven százaléka tizennyolc éven aluli.

Nem tudni, mi van

Eddig egyetlen szakmailag autentikus forrás sem erősítette meg, hogy a járványt az az új influenza vírusa okozta, mondta el kérdésünkre Bársony András, Magyarország ukrajnai nagykövete. A hatvan halálesetet is csak azért emlegetik, mert hasonló tünetek jellemezték őket, de arra nincs bizonyíték, hogy ezeket ugyanaz a vírus okozta volna. „Éppen ezért én óvakodnék attól a kijelentéstől, hogy Ukrajnában H1N1-járvány van, itt nagy valószínűséggel többfajta megbetegedésről van szó” – mondta Bársony András.

Julija Timosenko kormányfő szombaton a nemzethez intézett televíziós beszédében azt mondta, hogy Ukrajnában eddig tizennégy betegnél mutatták ki a H1N1 vírust, és százötvenezren betegedtek meg hagyományos influenzában. A helyzet felmérését nehezíti, hogy az országban nincsenek megfelelő eszközök a vírustörzs kimutatására. Az adatokat torzíthatja az is, hogy ha Ukrajnában valaki otthonában hal meg, általában már másnap eltemetik.

Ukrajnában körülbelül tíz napja beszélnek sorozatos megbetegedésekről, de ez minden évben így van, tavaly is ebben az időben kezdődött a hasonló nagyságrendű szokásos influenzajárvány. Kezdetben tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, és olyan halálesetekről is lehetett hallani, amikor külföldről hazatérő ukránok betegedtek meg. A hatóságok a múlt péntek óta beszélnek influenzajárványról.

Egyelőre a magyar járványügyi hatóságok is csak az ukrajnai sajtóhírekből tudnak tájékozódni. Az első lépés most az, hogy hivatalos csatornákon gyűjtsünk be minden lehetséges információt, mondta el Bujdosó László, a nemzeti pandémiás bizottság elnöke. Ha az ottani egészségügyi hatóságok azt közlik, hogy feltehetően nem H1N1 okozza a megbetegedéseket, akkor fontos lenne tudni azt is, milyen fertőzésről vagy vírusról van szó, mondta Bujdosó László.

Maszkot hordanának, de nincs elég

Ukrajnában a kormány az ország kilenc nyugati megyéjében rendelt el karantént. Az egész országban három hétre bezárják az iskolákat, nem tartanak tömegrendezvényeket, és korlátozzák az utazásokat. A kormányfő kilátásba helyezte, hogy megvonják a működési engedélyt azoktól a gyógyszertáraktól, amelyek nem rendelkeznek minimális mennyiségű gyógyszerrel a vírus ellen, vagy túlságosan drágán adják ezeket a szereket.

Az iskolák bezárása óta az érzékelhető, hogy az utakon kisebb a forgalom. A rendőrök vagy a bolti eladók védőmaszkot hordanak. „A kereskedelemben dolgozóknak ugyan kötelezővé tették a maszk használatát, de épp az előbb mondta nekem a boltban az egyik eladó, hogy ő ugyan be akart szerezni, de nincs maszk – mondta el egy Beregszászon élő magyar. – Pánikhangulatról nem lehet beszélni, én inkább azt érzem, hogy mindenki bizonytalan, mert egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzanak el, és senki sem tudja, mi van valójában."

Ungváron hétfőtől csak az egészségügyi maszkot viselők léphetnek be a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épületébe, a város polgármesteri hivatalába és több nagyáruházba. Jogvédők felháborítónak tartják, hogy míg a városháza hivatalnokai hozzájuthattak az egészségügyi védőeszközhöz, az egyszerű emberek meg vannak fosztva ettől a lehetőségtől, mert az ungvári gyógyszertárakban egyáltalán nem kaphatók sem védőmaszk, sem antivirális gyógyszerek. Kötelezővé tették az egészségügyi maszk viselését a vásárlóknak egyes ungvári nagyáruházak tulajdonosai is. A maszk nélkül érkezőket a biztonsági személyzet udvariasan feltartóztatja a bejáratnál.

A járvány és annak kezelése azonnal az Ukrajnában zajló elnökválasztási kampány részévé vált, és folyamatosan hangzanak el politikai nyilatkozatok az ügyben. Ahogy egy Kijevben élő magyar elmondta: „Szinte nevetséges volt, ahogy a Svájcból érkezett háromszázezer adag Tamiflut államfőnek kijáró tisztelettel fogadták: a repülőtéren ott volt a kormányfő és az elnöki adminsztráció vezetői is.” Julija Timosenko miniszterelnök ígérete szerint a Tamiflu vakcinát még hétfőn leszállítják a karantén alá helyezett ukrajnai megyékbe. Az oltóanyagot – az üzérkedés megakadályozása érdekében – nem gyógyszertárak, hanem kizárólag kórházak kapják, és ingyen oltják be vele a pácienseket.

Bujdosó: Nálunk is több lesz a fertőzött

„Magyarországon véget ért az őszi szünet, a diákok nagyszámban ismét az iskolákban vannak, közben hűl az idő, nem csodálkoznék azon, ha nálunk is növekedne a fertőzések száma, és hamarosan járványos helyzetben találnánk magunkat” – mondta Bujdosó László, a nemzeti pandémiás bizottság elnöke.

Ez a helyzet nemcsak kormányzati intézkedéseket igényel. A kormányzat azon dolgozik, hogy biztosítsa a szükséges mennyiségű oltóanyagot. „Mindenkinek azt javasolom – mondta Bujdosó –, hogy saját, családja, szűkebb környezet és a társadalom érdekében oltassa be magát.” Az oktatási intézményekben ma kezdődik az oltási kampány. Ha a szülő írásban beleegyezését adta, a gyermekeket az iskolákban oltják be az új influenza ellen.

Ukrajnában a kormányzat egyelőre nem szerzett be új influenza elleni oltóanyagot. Kérdésünkre, hogy Magyarország ad-e Ukrajnának vakcinát, Bujdosó László azt mondta, hogy a kormányzat által megrendelt hatmillió adag vakcina elsődlegesen a magyar lakosság ellátására szolgál. Ettől függtetlenül, jegyezte meg Bujdosó, Magyarországnak érdeke lehet, hogy a szomszédos országnak oltóanyagot szállítson, hisz a járvány kitörése nálunk ezzel az eszközzel is megakadályozható.

A magyar vakcinát gyártó Omninvest Kft. október elejéig már kétmillió adag oltóanyagot állított elő. Azóta hetente ötszázezret gyártanak, így mostanra körülbelül négymillió adag vakcina készülhetett el. Pénteki hírek szerint Magyarországon eddig körülbelül félmillió ember oltatta be magát.

„Az Omninvest Kft. magáncég, így minden üzleti lehetőségre nyitott, de erről természetesen először a partnerekkel kell tárgyalni” – mondta el Németh Zsolt, a cég szóvivője. Miután sajátos termékről van szó, a cég csak akkor közöl információt a vakcina eladásáról, ha erről sikerül megállapodni.

Szlovákia szigorít a határátkelőknél

Keddtől gyalogosok nem haladhatnak át a nagyszelmenci és az ugari határátkelőhelyen Ukrajna felé, jelentette be hétfőn Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. A határ menti településeken háromszázezer védőmaszkot osztanak ki a lakosoknak.

Látogatási tilalom Romániában

Látogatási tilalmat vezettek be Románia összes kórházában a kormány által létrehozott járványügyi válságstáb hétfői döntése alapján. Azért van szükség erre a radikális intézkedésre, mert a H1N1 vírus precedens nélküli gyorsasággal terjed az országban. Az elmúlt egy hét alatt 174 új megbetegedés történt, így a fertőzöttek száma 555-re emelkedett, óráról órára egyre többen lesznek. Eddig három iskolát zártak be a járvány miatt. Romániában még nem volt halálos eset.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?