Valér
-2 °C
0 °C

Eltűnt az ukrán járvány elleni védekezésre szánt pénz

2009.11.03. 16:29
Ukrajnában ügyészségi nyomozás indult az egészségügyi minisztériumban, mert kiderült, hogy a sertésinfluenza-járvány elleni óvintézkedésekre szánt pénznek lába kelt. Ötven millió hrivnyát (1,1 milliárd forint) kellett volna diagnosztikai felszerelésre költeni, és papíron ez a pénz el is ment, de senki sem látta a rajta vásárolt berendezéseket

A gyanú szerint a tárca vezetői nem gondoskodtak a kórházak és patikák megfelelő gyógyszerellátásáról, a szükséges közegészségügyi előírások betartásáról, ami több beteg halálához vezetett. Ezért Ukrajnában 5-8 évi szabadság vesztést is ki lehet szabni.

Magyarország is küld oltóanyagot

Ukrajna Magyarországtól is kért humanitárius segélyt az ottani járvány miatt. Magyarország kész felajánlani 20 ezer adag új influenza vagy szezonális influenza elleni oltóanyagot, de azt egyelőre nem tudni, hogy a szomszédos országban az influenza melyik válfaja okozza a sorozatos megbetegedéseket, mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter. Ukrajnának emellett magyar gyártók gyógyszereiből is küldenek segélyszállítmányt.

Az ukrán UNIAN hírügynökség úgy tudja, hogy az influenzatesztek beszerzésére kiírt pályázatot olyan ukrán cég nyerte meg, amely korábban soha nem foglalkozott egészségügyi eszközök vásárlásával.

A 46 millió lakosú Ukrajnában mindössze két fővárosi laboratórium képes a sertésinfluenza kórokozójának azonosítására. Ukrajnában hétfői hivatalos adatok szerint 67 ember vesztette életét heveny vírusos tüdőgyulladásban, de az egészségügyi hatóságok nem adják meg, hogy ez a vírus a világjárványt okozó influenza volt-e vagy valami más.

Viktor Juscsenko államfő a világjárványos inlfluenzára hivatkozva kért segítséget a nagyhatalmaktól, az Európai Uniótól és a NATO-tól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!