Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szobrot kap a tömegbe lövető tábornok

2009.11.03. 20:33
Mégis szobrot állítanak Marosvásárhelyen Stefan Gusa tábornoknak, az 1989-es temesvári események egyik vitatott kulcsfigurájának, mivel a marosvásárhelyi tanács elutasította a szoborállításról szóló korábbi határozat visszavonására benyújtott tervezetet.

Az erdélyi Krónika beszámolója szerint 23 önkormányzati képviselőből álló marosvásárhelyi városi tanácsban csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tíztagú frakciója szavazott kedden a szoborállító határozat visszavonása mellett.

Ezt megelőzően az RMDSZ-tanácsosok benyújtották a városházán a katonai ügyészség által készített dokumentumokat, amelyekben azzal vádolják a tábornokot, hogy aktívan részt vett a temesvári eseményekben, emberek százainak haláláért, sebesüléséért vagy eltűnéséért volt felelős.

Vádat emeltek ellene

Az 1994-ben elhunyt Stefan Gusa volt az egyike azoknak a tábornokoknak, akik 1989 decemberében belelövettek a temesvári tüntetőkbe. Az illetékes katonai ügyészség 1997-ben vádat emelt ellene, akárcsak Victor Atanasie Stanculescu és Mihai Chitac ellen.

Gusa mindig is tagadta az ellene felhozott vádakat, mi több, a forradalom hősének tekintette magát, miután 1989. december 20-án visszaparancsolta a laktanyákba a Temesvár utcáira kivezényelt hadsereget - emlékeztet a lap.

A mellszobrának felállításáról szóló határozatot szeptember elején fogadta el a marosvásárhelyi tanács, a döntés a tábornok nevét viselő alapítvány kezdeményezésére született.

Markó szerint baklövés

A tanács határozata felháborodást keltett a temesvári forradalmárok körében. Markó Béla RMDSZ-elnök baklövésnek nevezte, hogy a szövetség tanácsosai is áldásukat adták a temesváriakba lövető tábornok szobrára. Tőkés László európai parlamenti képviselő, az 1989-es temesvári népfelkelés kulcsalakja szentségtörésnek és kegyeletsértésnek nevezte az önkormányzat döntését, szerinte a tanács RMDSZ-frakciója testületi lemondásával tehetné jóvá a "cinkosságot".