Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Nem az új influenza arat Ukrajnában

2009.11.03. 10:33 Módosítva: 2009-11-03 10:50:11
Ukrajnában nincs új típusú influenzajárvány, a megbetegedések többségét a szezonális influenza és heveny légzőszervi fertőzések okozzák, mondta az ukrán közegészségügyi és járványügyi főorvos. Az országban 14 esetben mutatták ki az új influenza vírusát, amely legfeljebb három beteg halálát okozhatta a 71-ből.

Olekszandr Bilovol az ICTV országos ukrán tévécsatorna hétfő esti adásában közölte: szezonális influenzajárvány és heveny légzőszervi fertőzések a nyugat-ukrajnai régiókban figyelhetők meg, főként 11 megyében, ahol a megbetegedések száma 15 százalékkal haladja meg a járványküszöböt. A többi régióban a megbetegedési mutató az előző, 2007-2008-as években mért szinten van – tette hozzá.

A főorvos azt is elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint Ukrajnában 71-en haltak meg influenzavírus-fertőzés következtében. Közölte: a laboratóriumi vizsgálatok 14 beteg esetében igazolták a H1N1 vírus okozta influenzát.

Bilovol elmondása szerint három elhunyt személynél mutatták ki a H1N1 vírust. Ukrajnában két olyan korszerűen felszerelt laboratórium van, amelyek százszázalékosan képesek igazolni ezt a diagnózist – jelentette ki a szakember.

Ukrajnában egyébként meglehetős zavarodottság mutatkozik az új típusú influenzával kapcsolatos adatok közlésében. A médiában nyilatkozó illetékes hivatalnokok és állami vezetők gyakran közölnek a járványról egymással nem egyeztetett számokat.

Hétfőn délelőtt például Julija Timosenko miniszterelnök a sajtónak azt mondta, hogy Ukrajnában 14 esetben mutatták ki az új típusú influenzát. Alig egy órával később az ukrán egészségügyi miniszter első helyettese 22 új influenzás megbetegedésről beszélt, amit a pontatlan fogalmazás folytán sokan úgy értelmeztek, hogy ennyi halálos áldozatot követelt a H1N1 vírusfertőzés. A számadat tisztázása végett az egyik hírportál megkereste az ukrán egészségügyi minisztériumot, ahol akkor leszögezték: az új típusú influenza mindössze egy beteg halálát okozta Ukrajnában.

A múlt héten, még a járványhelyzet hivatalos bejelentése előtt olyan rémhírek is lábra kaptak, amelyek szerint a nyugat-ukrajnai megyékben tulajdonképpen tüdőpestis okozza a járványos megbetegedéseket. Olekszandr Bilovol, Ukrajna tiszti főorvosa ezt határozottan cáfolta: "szó sem lehet semmiféle pestisről, minden olyan nyilatkozat, amely szerint Ukrajnában valamilyen pestises megbetegedés lenne, teljességgel valótlan".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!