Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem az új influenza arat Ukrajnában

2009.11.03. 10:33 Módosítva: 2009-11-03 10:50:11
Ukrajnában nincs új típusú influenzajárvány, a megbetegedések többségét a szezonális influenza és heveny légzőszervi fertőzések okozzák, mondta az ukrán közegészségügyi és járványügyi főorvos. Az országban 14 esetben mutatták ki az új influenza vírusát, amely legfeljebb három beteg halálát okozhatta a 71-ből.

Olekszandr Bilovol az ICTV országos ukrán tévécsatorna hétfő esti adásában közölte: szezonális influenzajárvány és heveny légzőszervi fertőzések a nyugat-ukrajnai régiókban figyelhetők meg, főként 11 megyében, ahol a megbetegedések száma 15 százalékkal haladja meg a járványküszöböt. A többi régióban a megbetegedési mutató az előző, 2007-2008-as években mért szinten van – tette hozzá.

A főorvos azt is elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint Ukrajnában 71-en haltak meg influenzavírus-fertőzés következtében. Közölte: a laboratóriumi vizsgálatok 14 beteg esetében igazolták a H1N1 vírus okozta influenzát.

Bilovol elmondása szerint három elhunyt személynél mutatták ki a H1N1 vírust. Ukrajnában két olyan korszerűen felszerelt laboratórium van, amelyek százszázalékosan képesek igazolni ezt a diagnózist – jelentette ki a szakember.

Ukrajnában egyébként meglehetős zavarodottság mutatkozik az új típusú influenzával kapcsolatos adatok közlésében. A médiában nyilatkozó illetékes hivatalnokok és állami vezetők gyakran közölnek a járványról egymással nem egyeztetett számokat.

Hétfőn délelőtt például Julija Timosenko miniszterelnök a sajtónak azt mondta, hogy Ukrajnában 14 esetben mutatták ki az új típusú influenzát. Alig egy órával később az ukrán egészségügyi miniszter első helyettese 22 új influenzás megbetegedésről beszélt, amit a pontatlan fogalmazás folytán sokan úgy értelmeztek, hogy ennyi halálos áldozatot követelt a H1N1 vírusfertőzés. A számadat tisztázása végett az egyik hírportál megkereste az ukrán egészségügyi minisztériumot, ahol akkor leszögezték: az új típusú influenza mindössze egy beteg halálát okozta Ukrajnában.

A múlt héten, még a járványhelyzet hivatalos bejelentése előtt olyan rémhírek is lábra kaptak, amelyek szerint a nyugat-ukrajnai megyékben tulajdonképpen tüdőpestis okozza a járványos megbetegedéseket. Olekszandr Bilovol, Ukrajna tiszti főorvosa ezt határozottan cáfolta: "szó sem lehet semmiféle pestisről, minden olyan nyilatkozat, amely szerint Ukrajnában valamilyen pestises megbetegedés lenne, teljességgel valótlan".