Olivér
4 °C
8 °C

Börtönre ítéltek 23 egykori CIA-ügynököt

2009.11.04. 19:55
Először ítélte el külföldi bíróság azt az amerikai gyakorlatot, hogy egyes, terrorizmussal gyanúsított személyeket olyan országokba vittek, ahol az emberi jogokkal mit sem törődve kínzásoknak vethették alá őket. Most 23 CIA-ügynököt ítélt börtönbüntetésre egy milánói bíróság. Persze Amerika nem adta ki őket.

Egy milánói bíróság szerdán öttől nyolc évig terjedő börtönre ítélte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 23 egykori ügynökét, mert olasz területen még 2003-ban elraboltak egy muzulmán papot. Ez volt az első bírósági ítélet arról a korábbi amerikai kormányzat által folytatott gyakorlatról, hogy egyes, terrorizmussal gyanúsított személyeket olyan országokba vittek, ahol az emberi jogokkal mit sem törődve kínzásoknak is alávethették őket.

Abu Omar imámot, egy egyiptomi muszlim radikálist Milánóban rabolták el. Visszavitték hazájába, ahol saját elmondása szerint négy évet töltött börtönben, megkínozták, majd vádemelés nélkül szabadon bocsátották. Az ítélet a volt CIA-ügynökök távollétében született, az amerikai hatóságok ugyanis nem voltak hajlandóak kiadni őket.

Oscar Magi bíró ejtette a vádat három amerikai állampolgár, közte a CIA római irodájának egykori vezetője ellen, diplomáciai mentessége miatt. Hasonlóképpen felmentették az olasz katonai hírszerzés volt vezetőjét, Nicolo Pollarit és hajdani helyettesét. Ügyükben a védelem azt állította, hogy semmi közük az emberrabláshoz, de ezt nem tudják bizonyítékokkal alátámasztani, mert ahhoz államtitkot kellene nyilvánosságra hoznia, ezt pedig a törvény tiltja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?