Judit
3 °C
7 °C

Egy afgán rendőr lelőtt öt brit katonát

2009.11.04. 09:52 Módosítva: 2009-11-04 09:52:49
Valószínűleg egy, az afgán rendőrség soraiba beférkőzött lázadó gyilkolt meg öt brit katonát Afganisztánban. Az öt halálos áldozat a brit hadsereg legnagyobb egyszeri vesztesége a nyolc éve tartó háború során.

Agyonlőtt öt brit katonát az afganisztáni Helmand tartományban egy, a brit hadsereg meghatározása szerint "gonosz" afgán rendőr. A BBC kabuli tudósítójának értesülései szerint a rendőrt Gulbuddinnak hívták, a gyilkosság után elmenekült a helyszínről.

Az öt halálos áldozat a brit hadsereg legnagyobb egyidejű vesztesége az afganisztáni háború nyolc évvel ezelőtti kezdete óta.

A brit hadsereg megkezdte a támadás körülményeinek kivizsgálását, az áldozatok rokonait értesítették. Három áldozat a gránátos gárda, kettő a királyi katonai rendészet katonája volt.

David Wakefield alezredes, a Helmandban szolgáló brit erők szóvivője szerint az öt katona afgán rendőrök kiképzésében vett részt. Támadójuk valószínűleg a rendőrség soraiba beférkőzött lázadó lehetett.

Gordon Brown miniszterelnök megrázónak nevezte a veszteséget és együttérzéséről biztosította az elhunytak hozzátartozóit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?