Szilvia
5 °C
16 °C

Tíz koszovói albán holttestét találták már meg a Tiszában

2009.11.04. 07:20 Módosítva: 2009-11-04 07:20:25
15 koszovói albán és talán egy embercsempész fulladhatott a Tiszába október 15-én, tíz áldozat holtteste már előkerült. A nyomozást segítheti, hogy Koszovóban feladta magát az a férfi, akinél a kivándorlók letétbe helyezték az embercsempészek 6-8000 eurós díját.

Összesen tíz koszovói albán holttestét találták meg azok közül, akik október 15-én, illegális határátlépés közben veszhettek a Tiszába, írja a Népszabadság. Az albánok hajón próbáltak a szerbiai Martonosról a magyarországi Röszkére jutni, de felborultak. A folyóból egy 29 éves férfi három- és egyéves gyermekével kimenekült, a többieknek nyoma veszett. A hajón a férfi és a rokonok elmondása szerint 18-an vagy 19-en utaztak, öt vagy hat holttest még nem került elő.

tisza

A magyar hatóságok a koszovói panaszok szerint túl lassan reagáltak a tragédiára. Ennek az is oka lehetett, hogy a megmenekült férfi a HVG forrásai szerint elég zavaros beszámolót adott a magyar hatóságoknak. A férfi ellen amúgy kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indult, mert két gyermekét órákra hátrahagyta a hideg ártérben. A gyermekek súlyosan kihültek, egyikük már kómában volt, amikor rátaláltak. Azóta mindketten túl vannak az életveszélyen.

A Népszabadság beszámolója szerint az áldozatok emlékére hétfőn nemzeti gyászt rendeltek el Koszovóban, Hasim Thaqi államfő pedig ezer eurós kárpótlást ajánlott fel családjaiknak. A koszovói politikai pártok egy napra felfüggesztették a november 15-i helyhatósági választások előtti kampányukat.

A lap Csongrád megyei rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy az illegális bevándorlók célországa Franciaország vagy Svájc lehetett. A rendőrség munkáját segíti, hogy Pristinában jelentkezett az a férfi, akinél a kivándorló családok letétbe helyezték az embercsempészek 6-8 ezer eurós díját. Az ő vallomása alapján már keresik azt a négy koszovói albán férfit, akik hamis szerb útlevelekkel látták el a kivándorlókat. A HVG értesülései szerint az áldozatok családtagjainak fenyegetései hatására adhatta fel magát a pénzgyűjtő a koszovói hatóságoknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?