Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Tíz koszovói albán holttestét találták már meg a Tiszában

2009.11.04. 07:20 Módosítva: 2009-11-04 07:20:25
15 koszovói albán és talán egy embercsempész fulladhatott a Tiszába október 15-én, tíz áldozat holtteste már előkerült. A nyomozást segítheti, hogy Koszovóban feladta magát az a férfi, akinél a kivándorlók letétbe helyezték az embercsempészek 6-8000 eurós díját.

Összesen tíz koszovói albán holttestét találták meg azok közül, akik október 15-én, illegális határátlépés közben veszhettek a Tiszába, írja a Népszabadság. Az albánok hajón próbáltak a szerbiai Martonosról a magyarországi Röszkére jutni, de felborultak. A folyóból egy 29 éves férfi három- és egyéves gyermekével kimenekült, a többieknek nyoma veszett. A hajón a férfi és a rokonok elmondása szerint 18-an vagy 19-en utaztak, öt vagy hat holttest még nem került elő.

tisza

A magyar hatóságok a koszovói panaszok szerint túl lassan reagáltak a tragédiára. Ennek az is oka lehetett, hogy a megmenekült férfi a HVG forrásai szerint elég zavaros beszámolót adott a magyar hatóságoknak. A férfi ellen amúgy kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indult, mert két gyermekét órákra hátrahagyta a hideg ártérben. A gyermekek súlyosan kihültek, egyikük már kómában volt, amikor rátaláltak. Azóta mindketten túl vannak az életveszélyen.

A Népszabadság beszámolója szerint az áldozatok emlékére hétfőn nemzeti gyászt rendeltek el Koszovóban, Hasim Thaqi államfő pedig ezer eurós kárpótlást ajánlott fel családjaiknak. A koszovói politikai pártok egy napra felfüggesztették a november 15-i helyhatósági választások előtti kampányukat.

A lap Csongrád megyei rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy az illegális bevándorlók célországa Franciaország vagy Svájc lehetett. A rendőrség munkáját segíti, hogy Pristinában jelentkezett az a férfi, akinél a kivándorló családok letétbe helyezték az embercsempészek 6-8 ezer eurós díját. Az ő vallomása alapján már keresik azt a négy koszovói albán férfit, akik hamis szerb útlevelekkel látták el a kivándorlókat. A HVG értesülései szerint az áldozatok családtagjainak fenyegetései hatására adhatta fel magát a pénzgyűjtő a koszovói hatóságoknál.